Giresun Sanat

Vali Ünlü’nün Katılımıyla Sezonun İlk Fındık Alımı Yapıldı

Vali Ünlü’nün Katılımıyla Sezonun İlk Fındık Alımı Yapıldı
12 kez
23 Ağustos 2022 - 12:44

Giresun’da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından sezonun ilk kabuklu fındık alımı Valimiz Sayın Enver Ünlü’nün katılımıyla gerçekleşti.

Giresun Merkez Çaykara Köyü 1.Organize Sanayi Bölgesi’nde 23 Ağustos Salı günü saat 11.00’de Vali Ünlü’nün de katılımıyla gerçekleştirilen sezonun ilk alımında 53 randıman fındığın kg fiyatı 56,18 TL’den yapıldı.

TMO tarafından gerçekleştirilen 2022 sezonunun ilk kabuklu fındık alımı işlemlerini takip eden Vali Ünlü, alım merkezinde yaptığı açıklamada “Bugün 2022 yılı fındık alım sezonunun açılış törenini yaptık. İlk fındığı üreticimiz getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğümüze teslim etti. Analizleri yapıldı ve neticeleri güzel çıktı. Borsa başkanımız yüzde 53 dedi. Borsa başkanımız rakamı tutturdu. Yüzde 53 randımanla güzel bir fındık. Başarılı üreticimiz randımanıyla beraber 56 lira fiyat aldı. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı taban fiyatın üzerinde, kilosunu 56 liradan TMO az önce aldı. Yaklaşık 600 kilogram civarında bir fındık geldi. Alımlar bugün itibarıyla sahilde başlıyor. İnşallah Eylül ayı sonuna kadar ihtiyaç halinde alımlar devam edecek. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir fındık sezonu temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere fındık piyasalarında istikrarın sağlanması ve üreticilerin pazarlama sorunlarının giderilerek depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatları 30 Temmuz 2022 tarihinde destekleme fiyatları hariç; Giresun kalite fındık için 53 TL, Levant kalite fındık için 52 TL ve sivri fındık için 51 TL olarak açıklanmıştı.

Bu doğrultuda TMO’nun uygulayacağı alım fiyatlarının yanı sıra randevuların alınabileceği tarih; 15 Ağustos 2022 tarihinden itibaren ve alım başlangıç tarihi de 22 Ağustos 2022 olarak kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Giresun’da İl Merkezi ile Bulancak, Espiye, Görele, Güce ve Tirebolu ilçelerini kapsayan, toplamda 25 bin ton civarı fındık depolama kapasitesi bulunan 6 noktada alım merkezi açıldı. Giresun Merkez ve Tirebolu ilçelerinde alımlar 22 Ağustos tarihinden itibaren başlamış olup; Espiye, Görele, Güce ve Tirebolu ilçelerinde ise alımlara 1 Eylül Perşembe gününden itibaren başlanılacaktır.

2022 sezonu fındık alımları ile ilgili TMO tarafından da üreticilere yönelik bilgilendirme duyurusu yapıldı.

Yapılan duyuruya göre; TMO kabuklu fındık alımlarını fiziksel analizle yapacak olup alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini aşağıda belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım açılış tarihine göre düzenlenen ekli listedeki alım noktalarına, randevu aldığı günde getirmeleri önem arz etmektedir.

TMO KABUKLU FINDIK ALIM ESASLARI;

Rutubet oranı    : %6,5’e kadar,

Sağlam iç fındık oranı  : %40 ve üzeri,

Buruşuk iç fındık oranı  : %10 ve altı,

Çürük ve bozuk iç fındık oranı  : %3 ve altı,

Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.)   : %0,5 ve altı,

Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı   :%5 ve altı olan fındıklar satın alınacaktır.

Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünler kesinlikle satın alınmayacaktır.

Bunların yanında üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir.

2022 yılında üreticilerimizin alım noktalarında kurutma kaynaklı mağduriyet yaşamalarının önüne geçilebilmesi için alımlarda uygulanacak maksimum rutubet oranı bu yıl %6,5’e çıkarılmıştır.

Üreticilerimizin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek 2022 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu aldıkları tarihte TMO alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir.

Ürün bedeli ödemeleri 21 gün içerisinde yapılacaktır.

Üreticiler randevularını; internet üzerinden http://randevu.tmo.gov.tr veya TMO işyerlerine müracaat ederek alabilecektir.

Ayrıca alım sırasında üretici memnuniyetini sağlamak ve aksaklıkları gidermek amacıyla üreticilerimiz, TMO Genel Müdürlüğünde kurulan “Alo Ürün Hattı’ndan 0 312 416 34 10 (8 Hat)’’ fındık alımları konusunda bilgi alabileceklerdir.

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...