Giresun Sanat

” FİYATIN GECİKMESİ, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDER, RANTÇILARA KAPI AÇAR”

” FİYATIN GECİKMESİ, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDER, RANTÇILARA KAPI AÇAR”
7 kez
10 Ağustos 2021 - 14:28
CHP, İYİ Parti, SP ve GP, yaptığı ortak açıklamada, iktidarı hedef alarak, fındık politikasını eleştirdi
” FİYATIN GECİKMESİ, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDER, RANTÇILARA KAPI AÇAR”
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkanı Fikri Bilge, İYİ Parti İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Abdulkadir Bektaş ve Gelecek Partisi İl Başkanı Murat Kılıçaslan, ortak bir basın açıklaması yaparak, fındık fiyatının açıklanmasının gecikmesini eleştirdiler ve bunun üreticiyi mağdur edeceğini vurguladılar.
Giresun Gazeteciler Derneği’ nde gerçekleşen basın açıklamasında,
” 2021 yılı fındık hasat sezonu başladı.Tüm üreticilerimize hayırlı bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diliyoruz.
Dünyanın en kaliteli fındığını ve dünya fındık üretiminin yüzde 70’e yakınını ürettiğimiz halde maalesef her zaman sahipsiz kalan fındığımızın ve üreticimizin acı gerçeklerini anlatmak zorunda kalıyoruz.
2021 yılı fındık sezonu başladı ama ortada fiyat yok. Üretici fındığını toplamaya başladı, 10 gün sonra büyük bir kesim fındığı harmana indirecek ve satmaya başlayacak.Ama ortada ne alıcı var ne de fiyat.
Bu sezon için ortada bir problem olduğu baştan belli olmaya başlamıştı. Çünkü yasak olmasına rağmen büyük alıcı firmalar ve ihracatçılar olmayan fındığın rekoltesini yüksek açıkladılar. Ve devletin yaptığı çotanak sayımını kabul etmeyip bir de üstüne bir daha rekolte saydırdılar.
Peki,ısrarla niçin rekolteyi 2 kez yaptırıp, kendileri de 2 kez yüksek rekolte açıklıyorlar.” denildi.
” Fındık alım fiyatları belirlenirken -ister ihracatçılar olsun ister devlet olsun- genellikle yanlış olmasına rağmen rekolte üzerinden belirlenerek açıklama yapıyorlar.
Piyasada algılanan fiyat mantalitesi; ‘Ne kadar çok fındık o kadar az fiyat, ne kadar az fındık o kadar çok fiyat.’ Sistem bu denklem üzerine kurulmuş ve tıkır tıkır işliyor. Niçin böyle bir sistem oturtulmuş, Türkiye’deki bir avuç ihracatçı ve özellikle de yurt dışındaki büyük çikolata firmaları daha çok kazansın diye yapılıyor.” olgusuna dikkat çekilerek şunlar kaydedildi: “Ama bu sistem asla ama asla üretici lehine bir türlü işlemiyor. Devlet lehine de bir türlü işlemiyor. Çünkü devletin fındık ihracatından kazancı ortalama 3 milyar dolar. Peki yurtdışındaki alıcı firmalar ne kadar kazanıyor.? Sadece Ferrero firmasının yıllık cirosu 12 milyar euro. Ve 40 bin çalışanı var. Nerdeyse bütün ürünlerinde bizim fındığımızı kullanıyor. Diğer büyük alıcı firmaları saymıyoruz bile.
Sistem tamamen üretici aleyhine kurulu bir yapıya dönüştürülmüş ve yıllardır bu sistem üzerinden üreticinin alın teri sömürülüyor.”
Eleştiri oylarının iktidarı da hedef aldığı açıklamada şöyle denildi:” 19 yıldır tek başına iktidar olan AKP hükümeti de zaman zaman üretici tarafında görünüyor olmasına rağmen, çoğunlukla bu yurt dışı alıcı firmaların taleplerine boyun eğiyor.
Rekolte bazlı fiyat belirlenmesi kesinlikle yanlıştır ve bir an önce bu yanlıştan geri dönülmelidir. Şu anda 1
1 kg fındığın maliyeti 27 liradır. Buradan, AKP milletvekillerine sesleniyoruz, 35 liranın altında açıklanacak bir fiyat, üreticiye ihanettir. Yıllardır fındık üzerinden rant sağlayanların ekmeğine yağ sürmektir.
Fındık, ‘Stratejik ve Milli’ bir ürünümüzdür. Türk fındığı ve üreticisinin korunması devlet politikası olarak benimsenmelidir. Çünkü hiçbir gideri olmadan net 3 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Entegre ürünler çikolata vs. geliştirilip markalaşmaya gidilerek, bu döviz girdisini 15 milyar dolara çıkarmak imkânı vardır.
TMO Giresun’da bir bölge müdürlüğü kurmalıdır.
Lisanslı depoculuk ve ürün borsaları geliştirilip, stoklu çalışma imkânı sağlanmalıdır.
FİSKOBİRLİK rehabilite edilmelidir.
Bölgede, fındığa dayalı gıda sanayisine teşvik verilmelidir.
Enflasyona rağmen, 4 yıldır dönüm başına 170 TL olarak ödenen alan bazlı destekler 250 TL’ye çıkarılmalıdır. Ve yasanın izin verdiği iller dışındaki illere alan bazlı destek ödenmemelidir.
Üreticiye fındık alım garantisi verilmelidir.
Maliyetlerin düşürülmesi içinb mazot ve gübre fiyatları desteklenmelidir.”
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...