Giresun Sanat

BİR YAZAR, BİR KİTAP: ÇINAR ÇETİNKAYA VE “NASIL CEREYAN ETTİYSE”

BİR YAZAR, BİR KİTAP: ÇINAR ÇETİNKAYA VE “NASIL CEREYAN ETTİYSE”
8 kez
11 Eylül 2021 - 17:36
Çınar Çetinkaya, benim 30 yıllık hemşehrim, dostum daha da ötesi kardeşimdir.
Bazen incir çekirdeğini doldurmaz bir sebepten dolayı bir birimize küser, bir süre sonra da neden küsüştüğümüzü unutur, bir birimize, “Sahi biz son olarak ne zaman ve ne için küsmüştük!” diye sorar, peşinden de kahkahayı patlatırız.
Yani anlayacağınız, ne ben onsuz, ne de o bensiz yapabilir.
Biz ona “Tirebolu Delisi” ya da Şadi Kaya’nın tabiriyle “Tirebolu Delüsü” deriz.
Hani “delü” dediysek, öyle akıldan noksan deli gelmesin hatırınıza! Bu, akıllı delülerden!
Cin gibidir, ucunda ölüm de olsa, aklına soktuğunu öyle ya da böyle yapar.
İnandığı değerlerden milim taviz vermez.
Din ticareti yapan sahtekarlar her türlü hırsızlığı, sahtekarlığı mübah görürken, “deist” Çınar, dürüstlüğün, ahlakın kitabını yazmıştır.
Onunla ilgili o kadar olumlu gözlemlerim var ki, başlı başına bir kitap konusudur.
Zaten kendi kitabını da kendisi yazmıştır; “Nasıl Cereyan Ettiyse”
E, bir elektrik mühendisine de böyle bir kitap adı yakışırdı, hani!
Bir solukta okuduğum, adıma imzaladığı 354 sayfalık kitabında neler yok ki!
Dilerseniz, arka kapaktaki biyografisinden birkaç satır bahsettikten sonra, kitabın içeriğinden de birkaç kelam edelim.
Sevgili Çınar, 1952 yılında, Karadeniz’in nazar boncuğu en sakin yerleşim birimlerinin başında gelen Giresun iline bağlı Tirebolu ilçesinin Çarşı mahallesinde dünyaya merhaba demiş.
(Rahmetli annem de 1926 yılında bu şirin ilçenin Cintaşı mahallesinde doğmuştur. Rahmetli Zehra Halilbeyoğlu, annemin öz be öz halasıdır. Onun oğulları Ekrem ve Mehmet Halilbeyoğlu ile kızları Mahmure, Nuran, Mükerrem, Semiha ve Asuman ablalarım da halasının çocuklarıdır. Yük.Zir.Müh.Yalçın Durak ve eşi Aliye abla da akrabamız. Annemden sonra iki numara rahmetli Şayeste teyzemin eşi rahmetli Muhittin (Dinçer) eniştem de Ankara’da Tirebolular’ın teşkilatlanmasında önemli roller üstlenmişti. S.Ç.)
Bu ara bilgilerden sonra devam edelim.
Sevgili Çınar’ın, çocukluğu ve gençliği Görele, Tirebolu ve İstanbul Karagümrük’de geçmiş.
Daha sonra 1978 yılında, şimdiki adı Yıldız Üniversitesi olan İDMMA Vatan Mühendislik Yüksek Okulu Elektrik Bölümü’nden mezun olmuş.
Elektrik Mühendisi olarak hayata atılan Çetinkaya, kendi kurduğu firmasında 43 yılı aşkın bir süredir kamu ve özel inşaatların elektrik ve taahhüt işleriyle iştigal etmektedir.
Sevgili Çınar, mesleğinin dışında sosyal ve kültürel alanlardaki hobileriyle de adından söz ettirmesini bilmiştir.
İyi bir halk oyunları oyuncusu olarak HOYMER, BEFAD, FOLKTUR gibi çok önemli derneklerin çatısı altında sanatını icra etmiş, uluslar arası festivallere katılmıştır.
Hobileri arasında; eski kağıt para ve ahşap gemi modeli koleksiyonculuğunun yanı sıra, doğa fotoğrafçılığını sayabiliriz. Güçlü bir kaleme sahip olan Çetinkaya, 15 yıldır çeşitli web sitelerinde kaleme aldığı siyasi içerikli makaleleriyle de dikkati çekmektedir.
Kitabın içeriğine gelince…
Sevgili Çınar, Arı Sanat Yayınevi’nden çıkma 354 sayfalık oldukça kapsamlı kitabında, çocukluğundan bugüne kadar yaşadığı kimi komik, kimi trajikomik, kimi trajedik olayları kendine özgü akıcı Türkçesiyle o kadar güzel anlatmış ki, okumaya başladığınızda yarım bırakamayıp, “Bu olayın sonu acaba nereye varacak” diye merak edip, sonuna kadar okuyorsunuz. Yani anlayacağınız her bir serüveni macera romanları gibi sürükleyici.
Kitapta 66 konu başlığı altında topladığı maceralarından da anlıyoruz ki sevgili Çınar; zaman olmuş sıfırı tüketmiş ama ne yapıp edip ayağa kalkmasını bilmiş, bazı kereler de ölümün eşiğinden dönmesine rağmen, bana mısın dememiş, kendi iç sesini dinleyerek kafasının dikine gitmiş, adeta ölümle dalgasını geçmiş.
Eğer siz de macera düşkünü iseniz, doğayı, gezmeyi, kafanıza göre takılmayı, hele bir de okumayı seviyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Keyif alacağınızdan adım kadar eminim.
Bugün olgunluk dönemini yaşayan sevgili Çınar, eski heyecanından bir milim kaybetmeksizin, sevgili eşi Zekiye hanımla, iki evladıyla, torunuyla, dostlarıyla yaşamın tadını çıkarmaya devam etmektedir.
İyi ki onunla tanışmış, dost ve arkadaş halkama eklemişim.
Kendisine bundan sonraki yaşamında da sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...