Giresun Sanat

“ÖMER ERDEN MENTEŞEOĞLU GİRESUN BASIN TARİHİ”

“ÖMER ERDEN MENTEŞEOĞLU GİRESUN BASIN TARİHİ”
165 kez
03 Aralık 2021 - 8:57
“ÖMER ERDEN MENTEŞEOĞLU GİRESUN BASIN TARİHİ” İSİMLİ KİTABIM YAYINLANDI. 11-19 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA DÜZENLENECEK OLAN GİRESUN KİTAP FUARINDA SİZLERLE BULUŞACAK.
TANITIM & TEŞEKKÜR
Ömer Erden Menteşeoğlu tarafından 1980 yılında kitaplaştırılmak üzere hazırlanan ancak yarım kalan Giresun Basın Tarihi notları 169 sayfadan oluşmaktaydı.
1908 Yılından başlayan ana dosyada. 2 adet orijinal Işık Gazetesi ve Yeşilgiresun Gazetesi arşivinden sağlanan 11 adet Osmanlıca gazete fotokopileri bulunmaktaydı. Kullanılan fotoğraf sayısı ise 33 adetti.
2019 yılından bu yana yaptığım çalışmalar neticesinde 169 sayfadan 328 sayfaya ulaşan eserde ise, 87’si Osmanlıca olmak üzere toplamda 114 adet gazete ve dergi kullanılmıştır. Ayrıca 1910-1928 yılları arasında Giresun Matbaalarında yayınlanan 12 adet Osmanlıca kitap olmak üzere biyografileri verilen kişilerin eserleriyle toplamda 19 adet kitap kapağı eklenmiştir. 33 adet olan fotoğraf sayısı ise şuan 93 adettir. Bunların dışında toplamda 72 adette muhtelif gazete ve dergilerin künye bölümleri ile dönemin şimşir, bakır ve çinko klişeleri eklenmiştir. Biyografisi verilen Giresun Basın tarihine emek veren gazeteci ve yazar sayısı ise 24’den 48 kişiye yükseltilmiştir. Bu biyografilerin birçoğuna ulaşmak günümüzde yapılacak çalışmalarla mümkün değildir. Bu nedenle önemli bir kaynak niteliğindedir.
Eserin kitaba dönüştürülmesinde manevi desteklerinin yanında; çok kıymetli ve nadir fotoğraf, belge ve gazete arşivlerini açan, eşsiz gazete kütüphanesinden faydalanmamıza izin veren Yeşilgiresun Gazetesi sahibi Öğütçü ailesine teşekkürü tüm içtenliklerimle borç bilirim.
Osman Fikret Topallı beyefendinin Giresun Basın Tarihi notlarının yayınlanmak üzere, torunu Dr. Ruşen Topallı tarafından günümüz Türkçesine çevriliyor olmasına rağmen; yayımlanmamış notlardan, arşivlerindeki fotoğraf ve gazetelerden kitabımıza katkı sağlayan Topallı ailesine, Osmanlıca gazete ve belgelerin okunmasında daha önceki kitaplarımızda olduğu gibi bugün de ilgilerini esirgemeyen Prof. Dr. Sezai Balcı’ya, kitabın baskı öncesi tashih işlemlerinde emek veren Doç. Dr. Hatem Türk, Öğr. Gör. Mevlüt Kaya ve Murat Bıyık’a, yol göstericiliği ve manevi desteğini her zaman yanımda hissettiğim kıymetli ağabeyim Ahmet Hamdi Öğütçü’ye teşekkür ediyorum.
Birçok belediyenin gereksiz olarak gördüğü kültür yayınlarını gündemine alarak kültürel anlamda önemli çalışmalara imza atan Giresun Belediyesi, şehrin çehresini değiştirdiği kadar kültür miraslarına da sahip çıkmaktadır. Göreve geldikleri ilk günden bu yana kültür yayınları konusunda hassasiyet göstererek şehrin tarihine ışık tutan eserlere değer veren ve yayın listesine alarak yayınlayan Belediye Başkanımız Sayın Aytekin Şenlikoğlu ve ekibine teşekkür ediyorum.
Ayrıca, bu eserin ana hatlarını bizlere bırakan Ömer Erden Menteşeoğlu ve büyük çoğunluğu şu an hayatta olmayan kaynak kişileri şükran ve rahmetle anmayı vefa borcu biliyorum.
Bir 3 kişi ve yazı görseli olabilir
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...