Giresun Sanat

Türkiye’nin 2. Çanakkale’si “Harşit Savunması” Sempozyumu

Türkiye’nin 2. Çanakkale’si “Harşit Savunması” Sempozyumu
26 kez
02 Kasım 2022 - 21:43

Vali Enver Ünlü, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde, Giresun Üniversitesinin koordinasyonunda gerçekleştirilen “Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” konulu sempozyuma katıldı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916-1917 yılları arasında Rus ordusu tarafından Giresun’un Harşit Vadisi bölgesine yapılan işgal ve işgale karşı gösterilen olağanüstü direnişin sembolü olan “Harşit Savunması” bir sempozyum ile davetlilere anlatıldı.

Açılışı 2 Kasım Çarşamba günü saat 10.30’da Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyum; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Düzenleme Kurulu adına Ömer Erdoğan’ın ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ın açılış konuşmalarıyla devam etti.

Programda günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştiren Vali Ünlü, “Yakın tarihimizin dönüm noktası niteliğine sahip mücadelelerinden bir tanesi olduğuna can-ı gönülden inandığımız ‘Harşit Savunması’, kuşkusuz gelecek nesillere, doğru bilgiler ile aktarılması gereken olayların başında gelir.

Harşit Vadisi; yöremiz tarihinde iki açıdan çok önemlidir.  Birincisi, Çepni Türklerinin Karadeniz Bölgesine inmelerini sağlayan bir geçiş güzergâhı olması, ikincisi ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yakınını işgal eden Rus ve Ermeni kuvvetlerinin, Harşit çayının batısına geçişine engel olunan yer olmasıdır.

Dünyamız; 1914-1918 yılları arasında I. Dünya Savaşı ile çeşitli kıtalardan birçok ülkenin, yeni sömürge alanları oluşturmak için iktisadi ve ticari hâkimiyeti ele geçirme mücadelesine tanıklık etmiştir.

O güne kadar benzeri görülmemiş bu savaşta sıcak denizlere inme hayali taşıyan Rusya için topraklarımız büyük bir önem arz etmekteydi. Bu bağlamda; bölgemiz (Rize, Artvin, Trabzon, Bayburt ve Gümüşhane) Ruslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş, ordumuz Harşit Vadisi’ne kadar geri çekilmişti.

Ve burada Harşit’te; Rus ordularını durdurmak amacıyla, düşmana geçit vermemek adına, bölge halkımız kendi aralarında örgütlenmiş, milis kuvvetler teşkil edilerek genç – yaşlı, kadın-erkek demeden, kısıtlı imkânlarla düşman işgaline karşı canı pahasına kahramanca bir direniş göstermiş, düzenli ordumuza destek vermiştir. Özellikle Osman Ağa ve gönüllü birliklerimizin kahramanca direnişleri neticesinde Rus ordusu Harşit çayının batısına geçememiştir.” cümlelerine yer verdi.

Sayın Valimiz Enver Ünlü, “Türkiye’nin 2. Çanakkale’si” diyerek özel önem verdiği “Harşit Savunması” ile ilgili olarak konuşmasının devamında “Harşit savunmasının; Karadeniz Bölgesi özelinde ve ülkemiz genelinde önemi büyüktür. Çünkü bu savunma stratejisi ile Rusların Anadolu’yu işgali engellenmiş, milletimiz kahramanlıklarla dolu tarih sahnesinde, bir kez daha yerini almıştır.

Harşit Savunmasının, ülkemizin yeniden doğuşunu sağlayan Kurtuluş Savaşı’mızda da olumlu etkilerinin bulunduğu da bir gerçektir.

I. Dünya Savaşı ve Kurutuluş Savaşı gibi Harşit Savunması da ülkemizin var olma, ayakta kalma ve istiklal mücadelesinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Millet olmanın gereği olarak ülkemizin her bölgesinden din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, burada bir cephe oluşturularak tüm ülke ve millet adına bir mücadele gerçekleştirilmiştir. Şehitlerimiz, ülkemizin kurtuluşu için kanlarının son damlasına kadar mücadele etmişler. Onlara minnet ve şükran borçluyuz. Bize düşen, şehitlerimizin izinden giderken onları iyi anlayabilmek, onların seve seve can verdikleri bu vatan için elimizden gelenin en iyisini yapmamızdır.” ifadelerini kullandı.

Vali Ünlü, konuşmasını “Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak adına her türlü fedakârlığı gösteren; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakların Vatan olma mücadelesinde bulunmuş olan Osman Ağamızı, Binbaşımız Hüseyin Avni Alparslan’ı ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, ‘Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması’ konulu bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyor tüm katılımcılara sevgilerimi ve selamlarımı sunuyorum.” sözleriyle tamamladı.

Sempozyumun açılışına; Vali Enver Ünlü, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, il protokolü, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte vatandaşlar da katıldı.

Açılışı ve oturumları 2-3 Kasım tarihlerinde Giresun Üniversitesi Rektörlüğü Şehit Ömer Halisdemir  Konferans Salonu’nda devam edecek sempozyuma; Giresun Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi ile Yüksek İhtisas Üniversitesi katkı ve akademik destek sağlıyor.

Sempozyumda düzenlenecek oturumların; Rus işgali öncesi ve sonrasında, Karadeniz bölgesinin ekonomik, siyasi, sosyolojik yapıları ve işgalin yarattığı etkilerle birlikte Harşit Vadisi ile ilgili bilimsel bilgilerin ve düşüncelerin üretimine katkı yapması bekleniyor.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...