Giresun Sanat

Ozan Gezgini Adem Güney

Ozan Gezgini Adem Güney
admin( ertan@giresundasanat.com )
81 kez
17 Kasım 2022 - 10:21
OZAN GEZGİNİ (Adem GÜNEY) 50. SANAT YILI KUTLAMASI (DÜNDEN BUGÜNE: OZAN GEZGİNİ)
Aşık, (Ozan); Günümüzde Anadolu, Güney Kafkasya ve İran’da Sürdürülen, Genellikle Bağlama veya Başka Bir Telli Müzik Aleti Eşliğinde Söylenen Sözlü Halk Müziği Geleneğini İcra Eden Kişidir. Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya’ya Özgü Bir Halk Şairliği Türüdür. Türkçe “Ozan” Kavramı ile de İfade Edilir. Aşıklık (Ozanlık) Geleneğinde Sazlı veya Sazsız, Doğaçlama Yoluyla Kaleme Alınan veya Birkaç Özelliği Birden Taşıyan Geleneğe Bağlı Olarak Şiirlerden Oluşur. Söyleyen Kişiye Aşık (Ozan), Söyleme Biçimine Aşıklık (Ozanlık), Aşık ve Ozanları Yönlendiren Kurallar Bütününü De “Aşıklık (Ozanlık) Geleneği” Denir.
İşte; Anadolu’nun Bu Geleneğinin Halen Sağ ve Hayatta Olan Son Temsilcilerinden Birisi de Giresunlu Ozan “Ozan Gezgini” Adem Güney’dir. “Gezgini” Mahlasını ise Çok Yer Gezmesinden, Memleketi Dahil Bir Yerde Çok Kalmamasından ve Yer Değiştirmesinden Almıştır.
Görselde De Görüldüğü Üzere, Yaklaşık 10 Yıl Önce Ozanımızın Doğum Yeri Olan Giresun’un Dereli İlçesinde Yapılan Anmaya Şimdi Bir Yenisi Ekleniyor. Doğu Karadeniz Yöresi Olarak Adlandırılan Bölgedeki Coğrafyada Karşımıza Çıkan “Aşık Tarzı Söz Söyleme Geleneği” ve Bu Geleneğin Ürettiği Ürünleri İle Birlikte Giresun O’nu; 50. Sanat Yılında Doğduğu Topraklarda Ağırlayacak Şimdi…
Engin Kültürümüzün Derinliğini Tasavvur Etme Şansına Da Sahip Olacağımız Bu Özel Geceye; Davetlisiniz.
Kültürümüze Katkı Veren Kutlu Eller Var Olsun.
18 Kasım 2022 Cuma / Saat: 19.00-23.00
Gümrük Binası Konferans Salonu / Liman-GİRESUN
Şehrimizin değerlerinden Ozan Gezgini Adem Güney’in 50. Sanat Yılı Onur Gecesi’ne hepinizi bekliyoruz. Kültür ve Fuar Merkezi 18 Kasım 2022 Cuma 20.00 #GiresundaSanat

Resim

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...