GİRESUN’UN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun talimatıyla kurulan Giresun Belediyesi Kültür Yayınları’nın yayımladığı üç kitap şehir tarihine ışık tutuyor.
Belediye Kültür Yayınları ilk olarak 2020 yılında araştırmacı Mehmet Fatsa’nın “Kurumları ve Yapıları ile Giresun Şehri” adlı kitabı ve devamında 2 kitabı Giresun’un kültür hayatına kazandırdı.
Profesyonel bir yayıncılık anlayışı oluşturma bilinci çerçevesinde Giresun Belediyesi Kültür Yayınları’nı kurduklarını ifade eden Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu: “Geride bıraktığımız yıllar içinde Giresun ilini ve kültürel değerlerini ele alarak inceleme konusu yapan çeşitli etkinliklere, özel bazı çalışmalarla çok kıymetli bir bilgi havuzu oluşturulmuşsa da bu alanda mevcut boşluk tam olarak doldurulamamış, şehrin tarihi derinliğini sergileyecek başka çalışmalara duyulan ihtiyaç devam etmiştir. Bizlerde şehrin hafızasına sahip çıkarak sözlü kültürden yazılı kültüre geçişle kitaplarımızı Giresunlular ile buluşturduk. Biz göreve geldiğimiz günden bugüne şehrimizin kültürel değerlerini yaşatmaya ve kalitesini arttırmaya büyük önem veriyoruz. Bu anlamda birçok çalışmaya imza attık. Giresun Belediyesi Kültür Yayınları çalışmamızda bu bilinçle yürüttüğümüz çalışmalardan bir diğeri. İlk olarak şehrimizin kültür ve sanat gazetesi olan “Şehir ve Düşünce”yi hayata geçirdik. Bunun yanı sıra üç farklı kitabı halkımızla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.
İlk olarak değerli tarihçimiz Mehmet Fatsa’nın “Kurumları ve Yapıları ile Giresun Şehri” adlı kitabını okuyucularına sunduk. Çok ilgi gören bu kitabımız geçtiğimiz günlerde üçüncü baskısını yaptı. Bu kitabımızda Giresun şehrinde mevcut veya yıkılmış Osmanlı dönemi yapılarıyla ilgili elde edilebilen tüm veriler derlenerek bir bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Hemen ardından yine şehrimizin kıymetli tarihçilerinden Ayhan Yüksel Hocamızın “Giresun Nikah Kayıtları” kitabını yayımladık. Bu kitabımızda da 19. Yüzyıldan itibaren düzenli şekilde kayıt altına alınan müstakil nikah defterleri ve mahkeme sicillerindeki ilgili belgelerden oluşmaktadır. Üçüncü olarak da şehrimizin önemli değerlerinden rahmetli Ömer Erden Menteşeoğlu’nun notlarından, oğlu Hüseyin Gazi Menteşeoğlu tarafından hazırlanan ve 100 yılı aşkın bir tarihe sahip olan Giresun basınını incelediğimiz “Giresun Basın Tarihi” kitabını çıkardık.” diye konuştu.
Başkan Şenlikoğlu, bunun dışında üç farklı kitap çalışmalarının sürdüğünü bildirerek: “Çok değerli hocalarımız ile çalıştığımız, Cumhuriyetimizin 100. yılının başlarında çıkarmayı hedeflediğimiz “Giresun İl Yıllığı” ve “Şehir Hafızası” kitaplarımızın çalışmalarında sona gelindi. Bunun dışında “Yaşadığımız Şehir” adlı bir kitabımız da kısa sürede okurları ile buluşacak.” bilgisini verdi.