Giresun Sanat

“GÖRELELİ MÜZİK SANATÇILARI” KİTABIMIZDAN PASAJLAR-4

“GÖRELELİ MÜZİK SANATÇILARI” KİTABIMIZDAN PASAJLAR-4
31 kez
25 Şubat 2023 - 11:00
Güler Gürses, Şenay ve Fethi Karamahmudoğlu’dan sonra sıra bugün de ünlü şairimiz ve gönül adamımız Ahmet Kaçar’da.
Kaleme aldığı “Unut beni kalbimdeki hicranla yalnız kalayım”, “Anar ömrümce gönül giden sevgilileri”, “Hayal dolu bir gençlik, ümit dolu bir aşk bitti”, “Sitemler örüyor kaderin ağı/Hayatım dökülen bir gül yaprağı” ve “Ruhumda derin yaralar” gibi bir birinden muhteşem güftelerle TSM’ne damgasını vuran Şair ve Güftekar (Söz Yazarı) Ahmet Kaçar’a ayırdığımız 6 sayfadan birkaç pasaj:
“1926 yılında Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çürükeynesil (Sağlık Köyü-Çillioğlu Mah.) köyünde doğar.
İkinci Dünya Harbi’nin getirdiği yoksulluk yıllarında Trabzon’da sürdürmekte olduğu lise öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalır. Fakir bir köylü olan babası ekmek parası için Samsun’un yolunu tutar. Gidiş o gidiş. Öldü mü, yitti mi, kendisinden bir daha da haber alınamaz. Bu durum Kaçar’ın hassas yüreğinde derin yaralar açar. Tahsilini yarıda bırakmak zorunda kalır. 1953 yılında Tapu Sicil Memuru olarak iş hayatına atılır. Bu arada, şiirleriyle dikkatleri üzerinde toplamaya başlar. Nitekim Göreleli ünlü bestekâr ve koro şefi Kemal Gürses (Çetintemel)’in, Görele’ye geldiği günlerde Ahmet Kaçar’dan bir şiir almasıyla 1953 yılında Ahmet Kaçar’ın ilk şiiri bestelenir. Kemal Gürses’in Acemkürdi makamında bestelediği bu şarkıyı (öyküsünü ayrıca okuyacaksınız) dönemin ünlü sanatçılarından Perihan Altındağ Sözeri’in okumasıyla birlikte, Ahmet Kaçar’ın talihi de dönmeye başlar. Devrin ünlü bestekarları Ahmet Kaçar’a mektuplar göndererek güfteler ister. Bunların başında da ünlü klarnet sanatçısı ve bestekar Şükrü Tunar gelmektedir.
Nüktedanlığı, hoşsohbetliği ve hazırcevaplığı ile çevresinde çok sevilen ve saygı gören Kaçar, Giresun’un en ünlü şairlerindendir. Binlerce şiiri ve taşlaması vardır. Çok sayıda şiiri bestelenmiş olup, bunlardan 16’sı TRT Repertuarındadır. Şairin beş adet de kitabı vardır: “Kimbilir”, “Yalancı”, “Son Ufuklar”, “Bütün Şiirleri” ve “Yıllar”.
Ayrıca hakkında, “Şiire Adanmış Bir Ömür: AHMET KAÇAR” (Prof.Dr.Necati Demir, Giresun İl Özel İdaresi Yayınları, Ankara, 2015) adlı 568 sayfalık bir biyografi kitabı kaleme alınmıştır.
Meslek hayatının son yıllarını Eynesil’de sürdüren Ahmet Kaçar, 1984 yılında Eynesil Tapu Sicil Müdürü olarak emekli olur. Kaçar bugüne kadar hiç evlenmemiş olup, kendini doğaya, şiire ve musıkiye adamıştır.
Ahmet Kaçar,10 Mayıs 2018 tarihinde vefat etmiş, 11 Mayıs’ta Görele Hasanağa Camii’nde kalabalık bir cemaatle kılınan cenaze namazı ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından, çok sevdiği Çillioğlu Mahallesi’ndeki aile kabristanında ebedi istirahatgahına tevdi edilmiştir.
Türk Musıkisi Vakfı arşivinde şiirlerinden yapılmış 25 adet beste olup, bunlardan 16 tanesi aynı zamanda TRT Repertuarındadır.
***
AHMET KAÇAR’IN OLAY YARATAN ŞARKISI
“ULAN AYI!”
Son yıllarda bazı beste yarışmaları yapılıyor, beste siparişleri veriliyor, ülkemizde.
Sipariş üzerine ya da ödül alacağım diye nasıl beste yapılır, bir türlü anlayabilmiş değilim.(…)
Musıkimizin o altın yıllarına doğru küçük bir yolculuk yapıp, üstad Ahmet Kaçar’ın bir anısına kulak vermeye ne dersiniz?
Devir; Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Münir Nurettin Selçuk, Yesari Asım Arsoy, Muzaffer İlkar…gibi abide şahsiyetlerin hüküm sürdüğü devirdir.
Yani, bir bestenin süksesi bitmeden, hemen peşinden yeni yeni bombaların patladığı 1950’li yıllar. (…)
Hüseyin Coşkuner’in Acemkürdi makamındaki “Bana aşkın şarabını sundu yarim bu gece” adlı bestesi o günlerde büyük sükse yapar.
Tabir yerindeyse, ortalığı yıkıp geçer.
Kemal Gürses bu, eli kolu bağlı oturacak değil ya.
Bir gün hemşehrisi Ahmet Kaçar’dan bir şiir rica eder ve alır.
Yetenek zaten Allah vergisi. Duygu desen hakeza!
Eh, ilham perisi de gelip omuzlarına konunca…
Acemkürdi notalar bir bir dökülüverir kaleminden, beyaz kağıdın üzerine.
Ertesi gün radyolarda, gazinolarda Hüseyin Coşkuner’in Acemkürdi eserinin tahtına bu defa, sözleri Ahmet Kaçar’a ait olup, hemşehrisi Kemal Gürses tarafından bestelen bir başka Acemkürdi eser oturmuştur.
Gerisini Ahmet Kaçar’dan dinleyelim:
‘Bir gün İsmail Şençalar’ın arabasındayız. Hüseyin Coşkuner hışımla Kemal Gürses’e dönerek, ‘Ulan ayı’ dedi:
-Bir Acemkürdi şarkımız vardı. İyi-kötü ekmek yiyip, fiyakamızı yapıyorduk. Ulan başka makam bulamadın mı ki, bir Acemkürdi de sen yapıp, bütün fiyakamızı bozdun?’
Evet değerli okurlarım, Hüseyin Coşkuner’in tüm karizmasını bir anda çizen, söz ve müziğinde iki Göreleli hemşehrimizin yani Ahmet Kaçar ile Kemal Gürses’in imzaları bulunan ve bugün de aynı zevkle dinlenen bu Acemkürdi eseri merak ettiniz, değil mi?
İşte sözleri:
HAYAL DOLU BİR GENÇLİK
Söz :Ahmet Kaçar
Beste : Kemal Gürses
Makam : Acemkürdi
TRT R.No :6111
Hayal dolu bir gençlik, ümit dolu bir aşk bitti.
Bülbül bile goncaları hıçkırıkla terk etti.
Çiler bülbül, gider bülbül, ayrılık…
Sevda yaman bir çile, çekerim bile bile,
Ayrılıyoruz artık ey yolcu güle güle.
Çiler bülbül, gider bülbül, ayrılık…
Hayat esen bir rüzgar, onun peşinde yıllar
Sürünürüz bilmeden neden Allahım neden ayrılık
Çiler bülbül, gider bülbül, ayrılık…”
Daha fazlası (6 sayfa), “GÖRELELİ MÜZİK SANATÇILARI” adlı kitabımızda. (Arı Sanat Yayınevi, 2023, İstanbul)
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...