Giresun Sanat

TÜRK MUSIKİSİ’NİN “KARA KUTUSU” SANATÇI ONUR AKAY ARADI

TÜRK MUSIKİSİ’NİN “KARA KUTUSU” SANATÇI ONUR AKAY ARADI
8 kez
08 Nisan 2024 - 21:20
Eğer siz de benim gibi iflah olmaz bir Türk Musıkisi aşığı iseniz, Onur Akay adını duymuş olmalısınız.
Kaliteli bir ses sanatçısı, müzik araştırmacısı, yazar olmasına rağmen biz onun adını medyada daha çok, ünlülerin hastalık ve ölüm haberleri ile duyuyoruz.
Bu nedenle de adı sanat camiasında, “Felaket tellallığı”na çıkmıştır.
Son olarak İsmet Nedim’in ölüm haberini tüm Türkiye’ye duyuran da O olmuştur.
Her ne kadar “google”da onunla ilgili oldukça geniş bir bilgi olmasına rağmen, yakından tanımadığım için merak edip duruyordum, bu vefalı sanatçımız nasıl biri, diye.
İsmet Nedim’in vefatı ile ilgili paylaşımlarıma beğeni ve yorumda bulunması bizi bir birimize yaklaştırdı. Üstelik bir de “arkadaşlık” gönderince hemen onayladım. Sonra telefonumu rica etti, verdim.
7 Nisan 2024 Pazar, sahur vakti beni aradı.
Yaklaşık 27 dakikalık görüşmemiz süresince kendisini daha yakından tanıma fırsatı buldum.
İlk izlenimim, çok kibar bir beyefendi olması.
Anlattıklarını can kulağıyla dinleyince, Türk Musıkisi konusunda adeta ayaklı bir kütüphane olduğu kanaati oluştu, bende.
Musıkimizin perde önü ve perde arkasındaki yaşanmışlıklar ile ilgili hemen hemen bilmediği hiçbir şey yok.
Daha açık bir ifadeyle, Türk Musıkisi’nin adeta kara kutusu!
Hal böyle olunca O, sanat camiası ile ilgili ilginç bazı anılarını, biz de, İsmet Nedim’le ilgili anılarımızdan birkaçını karşılıklı olarak paylaştık.
Onur Bey, iyi bir müzik adamı olmasının yanı sıra, güçlü bir kalem de.
Sanat dergilerinde köşe yazıları da kaleme alan Akay’ın, “Türk Musıkisinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği” ve “Görmeden Sevmek” adlı iki de kitabı bulunuyor.
En kısa sürede birbirimize imzalı kitaplarımızı göndereceğiz, inşallah.
Bu güzel sohbet için değerli sanatçı dostum Onur Akay kardeşime teşekkür ediyor, gerek sanat ve gerekse özel yaşamında başarılarının daim olmasını diliyorum.
ONUR AKAY KİMDİR?
28 Nisan 1977 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı ve Haliç Üniversitesi Türk Musikisi Ses Eğitimi Bölümleri’nde eğitim aldı.
Bunun yanı sıra Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Süheyla Altmışdört ve Nevin İnam Karındaş gibi dönemin en önemli hocalarından da musiki dersleri aldı.
MESAM üyesi olan Onur Akay, Türk musikisinde birçok nazariyatçının kabul ettiği Müstear’lı Nikriz, Müstear’lı Hicaz, Zirgüle’li Pençgâh isimlerini verdiği 3 bileşik makam buldu, terkib etti ve takım besteledi.
Ayrıca bulduğu makamları, bestelediği örnek eserleriyle tanıttı.
1990 yılında, henüz 13 yaşındayken yaptığı ‘Gönlümdeki Bahar’ adlı ilk bestesinin sözleri Zeki Müren’e ait.
Akay, ilk albümünü piyasaya çıkardıktan sonra ise, basında Zeki Müren’in veliahtı olarak anılmaya başladı.
Onur Akın, sahne yaşamına 1993 yılında adım atmış.
İyi bir söz yazarı olan Akay’ın çok sayıda şiiri Semahat Özdenses, Erol Sayan, Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Teoman Önaldı, Amir Ateş, Rüştü Eriç, Necdet Varol, Sadun Aksüt, Erdinç Çelikkol, Zeynettin Maraş, Gündoğdu Duran, Turhan Taşan, Osman Babuşçu ve İlgün Soysev gibi önemli bestekarlarımız tarafından bestelenmiş.
Aynı zamanda bestekarlık yönü de bulunan Onur Akay, TRT Repertuarı’na kadar giren oldukça önemli bestelere de imza atmış. .
Eserleri, TRT sanatçıları ve ünlü isimler tarafından albümlerde ve canlı yayınlarda okundu. Üç şiiri Türk pop müziğinin öncülerinden Erol Büyükburç tarafından bestelendi.
Zeki Müren’in doğum günü olan 6 Aralık tarihi, Onur Akay’ın TRT Müzik’te yaptığı öneri ile, ilk defa 2012 yılında “Türk Sanat Müziği Günü” olarak kutlandı.
“Bu Gece Kalıyorum” adlı ilk stüdyo albümünü 1997 yılında, “Yaşar Kekeva Plakçılık” etiketiyle yayınladı ve büyük bir başarı elde etti.
“İstanbul Ağlıyor” isimli ikinci stüdyo albümünü ise, 2001 yılında piyasaya sürdü ve bu albümden bir video klip çekti. Klip şarkısı olan “İstanbul Ağlıyor” listelerde ilk sıraya çıkmayı başardı ve bu şarkısıyla tüm Türkiye tarafından tanındı.
Sanatçı, 15 yıl aradan sonra tek şarkıdan oluşan “Kavuşmak Yokmuş Kaderde” adlı single çalışması yaptı ve “MAP Production” etiketiyle, 2016 yılında dijital müzik platformlarında yayınladı.
Onur Akay’ın çok sayıda ödülü bulunmaktadır.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...