Giresun Sanat

ALİ ŞEVKET ÇOLAKOĞLU (MEBUS ŞEVKET)’NUN KABRİNİ BULDUK,

ALİ ŞEVKET ÇOLAKOĞLU (MEBUS ŞEVKET)’NUN KABRİNİ BULDUK,
202 kez
01 Ağustos 2024 - 1:46
“HİLAFETİN KALDIRILMASI”NDA ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUNU ÇÖZDÜĞÜ İÇİN ATATÜRK’ÜN; “HOCA, BU HİZMETİN KURTULUŞ SAVAŞI KADAR MÜHİM OLDU!” İLTİFATINA MAZHAR OLAN ALİ ŞEVKET ÇOLAKOĞLU (MEBUS ŞEVKET)’NUN KABRİNİ BULDUK, FATİHA OKUDUK
28 Temmuz 2024 Pazar günü, ABD vefat eden evladımız Şakir Selim Diktaş’ın cenazesini paylaşmış, altına da şöyle bir not düşmüştüm:
“Cenazeye katılmışken, gazetecilik damarımız da kabarınca, TC’nin kuruluşundan bir yıl sonra 1924 tarihinde Atatürk’ün ricası üzerine TC’nin bekası için çok önemli bir problemi çözerek Atatürk’ten övgü alan değerli bir büyüğümüzün kabrini de ziyaret edip, Fatiha okuduk.
Onunla ilgili ayrıca özel bir paylaşım yaparak, yaşamından kesitler vereceğim. (S.Ç.)”
Evet, başında Fatiha okuduğumuz bu değerli büyüğümüz, Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün yanında saf tutan vatansever bir din bilginimiz olup, dört dönem de Giresun Milletvekilliği yapmış olan Ali Şevket Çolakoğlu idi.
Peki neydi, Atatürk’ten; “Hoca, bu hizmetin Kurtuluş Savaşı kadar mühim oldu!” övgüsüne mazhar olan o önemli hizmeti?
Kısaca anlatalım.
Atatürk, 29 Ekim 1923’de Cumhuriyeti ilan eder.
Ancak sırada “Hilafetin kaldırılması” gibi çok önemli bir konu daha vardır.
Atatürk, çok hassas olan bu konuyu uygun bir zamanda çözüme kavuşturmak için şimdilik rafa kaldırır.
Halife Abdülmecit’in, zamanla çizmeden yukarı çıkıp, devlet içinde devlet gibi davranışlar sergilemesi, Atatürk’e beklediği fırsatı verir.
Bundan sonrası için sözü, torunu İlhan Çolakoğlu’na bırakalım:
“Dedem, Ali Şevket Çolakoğlu, Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı başlattığında Padişah Vahdettin aleyhinde ve Mustafa Kemal Paşa lehinde fetva veren birkaç vatansever müftüden biridir. Dedem daha sonra, 2.Dönem (11.8.1923-26.6.1927) Giresun Milletvekili seçilerek TBMM’ne girdi.
Atatürk, ‘Hilafet’in kaldırılmasını istediğinde, Hilafet yanlısı muhalif milletvekillerinin sert tepkileriyle karşılaşmış. Atatürk, çok değer verdiği dedem Ali Şevket Bey’e, onları ikna etmesi ricasında bulunmuş. Dedem de bu ricaya; ‘Paşam bunlar mutaassıp insanlar, siz ikna edemediniz beni hiç dinlemezler’ deyince, Atatürk ısrarını sürdürmüş.
Ali Şevket Bey, bu ısrar karşısında çıkıp etkili bir konuşma yapmış. Bu konuşmadan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde Hilafet kaldırılmıştır.
Atatürk, Ali Şevket Bey’e;
‘Hoca, bu hizmetin Kurtuluş Savaşı kadar mühim oldu’ diyerek memnuniyetini belirtmiş. Dedem Ali Şevket Çolakoğlu, üç dönem daha Giresun milletvekilliği yapmış olup, ‘Mebus Şevket’ lakabıyla bilinir.” (Kaynaklar: Görele gazetesi, Yıl:1, Sayı:2, 4.12.2002 ve İlhan Çolakoğlu’ndan dinlediklerim. S.Ç.)
Ali Şevket Çolakoğlu’na ve bize bu değerli bilgileri veren torunu İlhan Çolakoğlu’na bir kez daha Allah’dan rahmet diliyorum.
Ruhları şad mekanları cennet olsun.
***
Bu kısa bilgileri verdikten sonra, bir üzüntümü tekrar dile getirmek istiyorum.
Bugün Görele’nin Kumyalı mahallesinde Ali Şevket Çolakoğlu’ndan günümüze kadar ulaşan kaderine terk edilmiş bir konak bulunmaktadır.
Konuyla ilgisine dayanarak sizleri, 19 Nisan 1921 tarihinde kaleme alıp, facede paylaştığım bir yazımla baş başa bırakıyorum:
“Bugün, Ali Şevket Çolaoğlu’nun; ihmalkarlık mı desem, kadir kıymet bilmezlik mi desem, bilemiyorum, kaderine terk edilmiş tarihi malikanesinin üç cephesinden fotoğraflarını çekerken, içim cız etti.
Sarmaşıkların arasından seçebildiğim tarihine baktım, Osmanlıca rakamlarla 1325 yazıyor.
Miladi takvime çevirdim; 1909 rakamı çıktı.
Yani, 112 yıllık tarihi bir eser.
Bu malikane, Görele’de ayakta kalabilen üç-beş tarihi yapıdan biridir.
Üstelik sahibi, TC tarihinde çok önemli bir rol oynamış bir zat-ı muhteremdir.
Hemen aklıma, Türkiye’de “Kültür ve Turizm Bakanlığı” diye bir bakanlık olduğu…
Bu bakanlığa bağlı “Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Genel Müdürlüğü” diye bir birim olduğu geldi.
Peki bu bakanlığın, 112 yıllık bu tarihi mirasa sahip çıkmak hiç mi aklına gelmedi?
Ayıptır, yazıktır, günahtır…
Bunun adı vefasızlıktır, kadr-ü kıymet bilmemektir!
Başka da bir şey söylemek istemiyorum.”
O günden bugüne kadar değişen bir şey yok.
Konak her geçen gün biraz daha yıpranmaya devam ediyor.
Umarım tamamen yıkılmadan birileri sahip çıkar!
***
ALİ ŞEVKET BEY’İN KISACA HAYATI:
Ali Şevket Çolakoğlu, 1886 yılında Görele’de doğdu. Hamidiye Medresesi ve devam mecburiyeti olmayan Medresetü’l Kudat’da öğrenim gördü. Görele Şer’iye Mahkemesi Başkanlığı ve Görele Müftülüğü görevlerinde bulundu. Görele İdadi Mektebinde (Lise) Ulim-i Diniye (Din Bilgisi) muallimliği (öğretmenliği) yaptı. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp, Kurtuluş Savaşı meşalesini tutuşturduğu sıralarda, Padişah Vahdettin’in isyancı diye müftülerden aleyhinde fetva verilmesini isterken, bizzat Padişah aleyhinde fetva veren üç-beş müftüden biri olarak Atatürk’ün yanında yer aldı.
Ali Şevket Çolakoğlu’nun, 1948 yılında yayınlanan bir de “Tarih-i Mukaddes” adlı bir kitabı bulunuyor.
Daha sonraki seçimlerde de 3. Dönem (1.11.1927-26.3.1931) ve 4.Dönem (4.5.1931-23.12.1934) Giresun Milletvekili olarak TBMM’ne girmeyi başaran Ali Şevket Çolak, 26 Şubat 1961’de vefat ederek, Görele Tepebaşı mezarlığına defnedildi.” (Görele’den Portreler, Seyfullah Çiçek, Arı Sanat Yayınevi, 1.Baskı:2014,2.Baskı:2018, İstanbul.
***
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...