Giresun Sanat

Karadeniz’de Fütüvvet ve Ahilik

Karadeniz’de Fütüvvet ve Ahilik
0 kez
24 Eylül 2026 - 12:40

 Sempozyumu/Şûrası-II “Şeyh İdris” Giresun’da Başladı

Giresun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Karadeniz’de Fütüvvet ve Ahilik Sempozyumu/Şûrası-II: Şeyh İdris” programı, Vali Mustafa Koç’un katılımıyla başladı.

24-25 Eylül 2026 tarihlerinde Giresun ve Piraziz’de gerçekleştirilecek sempozyumun açılış programı, 24 Eylül Perşembe günü saat 09.00’da Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Vali Mustafa Koç, İstanbul Milletvekili ve TBMM Meclis İdare Amiri Hasan Turan, Giresun Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nazım Elmas, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Tarık Emiroğlu ile akademisyenler, araştırmacılar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Vali Mustafa Koç: “Ahilik Bir İnsan Yetiştirme Anlayışıdır”

Programda konuşan Vali Mustafa Koç, Anadolu’nun ve Karadeniz’in tarihî ve kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan fütüvvet ve Ahilik geleneğinin, Karadeniz’deki önemli şahsiyetlerinden Şeyh İdris üzerinden ele alınmasının önemine dikkat çekti.

Ahilik ve fütüvvetin yalnızca geçmişte kalmış bir esnaf teşkilatı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Vali Koç, Ahiliğin dürüstlük, emek, helal kazanç, dayanışma, kardeşlik, yardımlaşma ve toplumsal sorumluluğu esas alan bir hayat anlayışı olduğunu ifade etti.

Vali Koç, “Daha da önemlisi, Ahilik bir insan yetiştirme anlayışıdır. İnsanın yaptığı iş kadar, o işi hangi ahlakla yaptığına önem verir. Kazancın yanında vicdanı, mesleğin yanında sorumluluğu, bireysel başarının yanında toplumun huzurunu gözetir.” ifadelerini kullandı.

Ahiliğin yalnızca geçmişi anlamak açısından değil, bugün ve gelecek açısından da üzerinde durulması gereken güçlü bir miras olduğunu vurgulayan Vali Koç, bu kadim anlayışın Karadeniz’deki tarihî izlerini ortaya koymak bakımından Şeyh İdris’in hayatı ve faaliyetlerinin ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

“Şeyh İdris’in Tarihî ve Manevi Birikimin Anlaşılmasına Katkı Sunacağına İnanıyorum”

Şeyh İdris’in yalnızca geçmişte yaşamış bir din ve tasavvuf insanı olarak değil; ilim, irfan, ahlak, dayanışma ve toplumsal hayatın şekillenmesine katkı sunmuş bir şahsiyet olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Vali Koç, sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek akademik çalışmaların Karadeniz’in tarihî ve manevi birikiminin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Bir milletin hafızasının yalnızca yazılı belgelerde değil; şehirlerde, köylerde, camilerde, zaviyelerde, eserlerde ve nesilden nesile aktarılan hatıralarda da yaşadığını ifade eden Vali Koç, tarihî şahsiyetlerin araştırılması, bıraktıkları eserlerin korunması ve taşıdıkları değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının ortak sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Hacı Abdullah Halife’den Şeyh İdris’e Uzanan Akademik Çalışma

Geçtiğimiz yıl Hacı Abdullah Halife adına düzenlenen sempozyumla başlayan akademik çalışmanın bu yıl Şeyh İdris üzerinden devam etmesinin önemli olduğunu belirten Vali Koç, bu çalışmaların Karadeniz’in yüzyıllar boyunca oluşturduğu ahlak, irfan ve dayanışma birikiminin daha yakından tanınmasına imkân sunduğunu ifade etti.

Devlet olarak tarihî ve kültürel mirasın korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını önemli bir sorumluluk olarak gördüklerini belirten Vali Koç, “Bir milleti ayakta tutan yalnızca maddi eserleri değil, o eserleri meydana getiren ruh ve değerlerdir.” dedi.

Vali Koç, sempozyumun Şeyh İdris’in tarihî şahsiyetinin daha iyi anlaşılmasına, Karadeniz’deki Ahilik ve fütüvvet mirasının daha geniş bir çerçevede ortaya konulmasına ve yeni akademik çalışmalara vesile olmasını diledi.

Sempozyumun Düzenlenmesinde Emeği Geçenlere Teşekkür

Konuşmasının sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Giresun Üniversitesi, Piraziz Kaymakamlığı, Piraziz Belediyesi, Giresun İl Müftülüğü, akademisyenler, araştırmacılar ve tüm paydaş kurumlara teşekkür eden Vali Mustafa Koç, başta Şeyh İdris olmak üzere bölgenin ilim, irfan ve gönül hayatına katkı sunmuş şahsiyetleri rahmet, saygı ve minnetle yâd etti.

Vali Koç, sempozyumun ilim dünyasına, Giresun’a ve Karadeniz’in tarihî ve kültürel mirasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Şeyh İdris Ekseninde Karadeniz’in Ahilik Mirası Ele Alınıyor

Sempozyumda, Anadolu’da ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde Şeyh İdris ekseninde Ahilik hareketinin tarihî izlerinin araştırılması ve bu mirasın millî kültüre etkilerinin farklı yönleriyle ortaya konulması amaçlanıyor.

İki gün sürecek program kapsamında tarih, din, tasavvuf, sosyoloji, ekonomi ve kültür tarihi alanlarından akademisyen ve araştırmacılar tarafından bildiriler sunulacak. Ahiliğin kurumsal yapısı, Karadeniz’deki dinî ve sosyal teşkilatlanma, Ahiliğin sosyal, siyasal ve ekonomik fonksiyonları, fütüvvet-tasavvuf ve edebiyat ilişkisi ile Karadeniz’deki dinî ve sosyal ağlar ele alınacak.

İlk Gün Giresun’da Beş Ayrı Oturum Gerçekleştirilecek

Sempozyumun ilk gününde “Ahiliğin Kurumsal Zemini ve Karadeniz’de Dinî ve Sosyal Teşkilatlanma”, “Ahiliğin Sosyal ve Siyasal Etkileri”, “Ahiliğin Sosyal ve Ekonomik Fonksiyonları”, “Fütüvvet, Tasavvuf ve Edebiyat” ile “Karadeniz’de Ahilik ve Dinî-Sosyal Ağlar” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirilecek.

Oturumlarda Ahiliğin kurumsallaşma süreci, Karadeniz’deki gelişimi, zaviyelerin bölgedeki sosyal ve dinî hayata etkileri, Ahilik teşkilatlarının sosyal dayanışmadaki rolü, fütüvvet geleneğinin tasavvuf ve edebiyatla ilişkisi ile bölgedeki tarihî şahıs ve yapılar bilimsel çalışmalar ışığında değerlendirilecek.

İkinci Gün Piraziz’de Devam Edecek

Sempozyumun ikinci günü 25 Eylül Cuma günü Piraziz’de gerçekleştirilecek. Program, mehter yürüyüşü ve protokol konuşmalarıyla başlayacak.

Gökçeali Emir Yücel Okulu Salonu’nda gerçekleştirilecek oturumlarda “Karadeniz’de Bir Ahi: Şeyh İdris” ve “Karadeniz Ahiliğinde Şahıs ve Mekân” başlıkları ele alınacak.

Bu kapsamda Şeyh İdris’in Karadeniz Ahiliğindeki yeri ve önemi, faaliyetleri, Şeyh İdris Zaviyesi, vakıf yapıları ve arşiv belgeleri ile bölgedeki tarihî ve kültürel miras değerlendirilecek.

Program, Prof. Dr. Yılmaz Can’ın başkanlığında gerçekleştirilecek değerlendirme oturumuyla sona erecek.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

  • İyi (61%, 49 Oylar)
  • Mükemmel (25%, 20 Oylar)
  • İyileştirilebilir (10%, 8 Oylar)
  • Kötü (4%, 3 Oylar)
  • Yorum Yok (0%, 0 Oylar)

Toplam oy veren: 80

Yükleniyor ... Yükleniyor ...