Giresun Sanat

MİNİCİK NOT DEFTERİ

MİNİCİK NOT DEFTERİ
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
12 kez
03 Ağustos 2023 - 22:02
a) petrol ölçü birimi olarak ”varil”in kullanılması, gerçekte dünyadaki pek çok değeri temelinden sarsacak denli önem arz eder, sevgili kardeşlerim.. bilirsiniz, falanca yerde günlük 100 ton denmez de, misal 5000 varil petrol üretildiği dile getirilir.
altın piyasasındaysa ons diye bi birim mevcuttur, o da belli bi gram’ı ifade etmektedir sonuçta ve bu yönüyle pek sırıtmaz..
oysa varil baz alınarak, altında da ”dal” biriminin kullanılması gerekmez mi?? örneğin; ingiltere merkez bankası rezervlerinde 800 dal bilezik var diye açıklama yapılsa daha anlaşılır olmaz mı?? varil kavramının değeri asıl o zaman bilinmez mi??
her şeyi de ben mi düşünecem yahu?
****
b) türkülerimizdeki ”ceylan” kavramını işlediğimi anımsıyorum.. ömür boyu hiç ceylan görmemiş insanlar olarak, bu ceylanlı türkülere çok duygulanmamızın nedenini sorgulamış olmalıyım.. gerçi bi sonuca varabildiğimi anımsamıyorum..
bu yönüyle halk türkülerindeki ”malatya” kavramı da çok derin ve esrarengizdir..
malatya ilimizde ne çok yüksek bi dağ vardır, ne başka illere nasip olmamış engin bi deniz.. ne dünyaca ünlü bi orman, ne coşkun çağlayanlı bi nehir.. ne eşsiz bi manzara, ne çileli bi göçmen kuş?? işin gerçeği, kayısı denen meyve olmasa, malatya’nın insanlığa en ufak bi güncel katkısı da yoktur..
futbol takımı bile, biz beşiktaşlıların beyinlerinde yıllardır ”şike” olgusunun net karşılığı olarak çakılı durmaktadır.. ve aramızda malatya’nın yerini haritada bulamayacak en az 50 milyon türk vatandaşı yaşamaktadır..
tüm bunlara karşın; ”sevdiğin yar malatya’ya değmeli” türküsü, türk insanının içini titretir, gözlerini doldurur, uykusunu mahveder.. bu dizeyi okurken beyinlerimizde nasıl bişey canlandığını ruhbilim dünyasının bile açıklayabileceğini sanmıyorum değerli mümin arkadaşlarım..
siz de pek düşünmeyin..
****
c) ağzımı seviyim.. bi yerlerde sahne aldığımda bu türküyü ”sevdiğin gız dünyalara değmeli” diye okumuşumdur hep.. böylelikle erguvan mı malatya mı ikilemine de son vermişimdir..
hele ki türküye ”bi gömlek yaptırdım kolu düğmeli” diye dertli dertli girdiğimde var ya?? dinleyen herkese ”besbellim bu bizim gürsel apo eskiden terziymiş” dedirtir..
gız size bişi diyim.. benim sevdiğim gız harbiden dünyalara değiyo.. belkim düşlerime de girer ha? töbe..
gız kime diyum ben..
az annaduun diğilsiniz siz de!!!
ugh!!
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...