Giresun Sanat

100. Yılda Türkiye’de Kadın Araştırmalarına Akademik Bir Değerlendirme

100. Yılda Türkiye’de Kadın Araştırmalarına Akademik Bir Değerlendirme
5 kez
05 Mart 2024 - 12:01
Giresun Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) ile İşletme ve Ekonomi Topluluğunun, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle düzenledikleri “100. Yılda Türkiye’de Kadın Araştırmalarına Akademik Bir Değerlendirme” başlıklı panel, 04 Mart 2024 Pazartesi günü saat 10.00’da, Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz CAN’ın da katıldığı program öncesinde, fuaye salonunda “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel hazırlanan pasta, Rektörümüz ve Üniversitemizin farklı birimlerinde çalışan kadınlar tarafından kesildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan panel programının açılış konuşmasını, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen WOLFF yaptı.

Konuşmasında, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün, 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kadın hakları ve uluslararası barış günü olarak kabul edildiğini dile getiren Reyhan Ayşen WOLFF, bu kabule gerekçe olarak iki temel nedenin gösterildiğini dile getirdi. Dünya barışının korunması ile sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması olarak bu nedenleri sıralayan Sayın WOLFF,  tüm bu unsurların gerçekleşebilmesi için de eşitlik ilkesi temelinde kadınların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanması gerekliliğine vurgu yaptı.

Türk tarihindeki önemli kadın şahsiyetlere değinerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. WOLFF, kadına yönelik şiddetin dünyada en yaygın şiddet türü olduğuna değinerek, bu olgunun değişmesi için iyileştirmeler yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz CAN da, tüm kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutlayarak sözlerine başladı. Kadınların bir çok alanda eşitsizliğe maruz kaldığını söylen Rektörümüz; anne, kardeş, eş ve çocuk olarak kadınların uğradıkları şiddete anlam vermenin mümkün olmadığını belirterek, toplumun bir bütün olarak bunun karşısında durması gerektiğine vurgu yaptı.

Sayın Rektörümüzün ardından başlayan panelde ilk sözü alan Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elif YÜKSEL OKTAY,  “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze, Kadınların Ekonomik Güçlenmesine Yönelik Uygulanan Politikalar” başlığı ile bir sunum yaptı. Kadınların, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesinde uygulanan sosyal politikalarda Dünya’da ve Türkiye’de kadın işgücü ve istihdamı konusuna değinen Sayın OKTAY’ın ardından, İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neziha MUSAOĞLU söz aldı.  “Kadına Karşı Şiddetle Mücadelenin Uluslararası Boyutları”  başlıklı sunumunda; Birleşmiş Milletler Genel Kurul tarafından 1979 yılında kabul edilen “Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW)” nin amaçları ve önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. MUSAOĞLU. Türkiye’nin 1985 yılında bu sözleşmeyi imzaladığını ve 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildiğini söyledi.

Ayrıca Birleşmiş Milletlerin bünyesinde UN Women’ın ( Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) kurulduğunu belirten Sayın MUSAOĞLU, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların her alanda güçlenmesi için çalışan bu  kuruluşun, bu yönüyle önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizdi.

Etkinlik, katılımcılara teşekkür belgesi ve  plaket takdimi ile sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...