Giresun Sanat

dünkü sorunun doğru yanıtı:

dünkü sorunun doğru yanıtı:
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
12 kez
07 Mart 2024 - 23:27
“ezvası biter, çok gonuşmayın” ne demektir diye sormuştum.. asıl amacım; eski giresun gocagarılarındaki eşsiz söz-teşbih-mübalağa ve mizah sanatlarını size göstermekti..ve ayrıca tesadüfen de olsa yakaladıkları büyük bi öngörüyü ortaya atmaktı..
ezvanın sözlük anlamı kibrit veya barut diğil, kibritin tutuşturulduğu o esrarengiz yüzeydir..
ama bizim büyük teyzelerimiz bunu eskinin telefon konuşmalarına uyarlamış, telefonun şehrimize daha yeni geldiği günlerde, çoluğuna-çocuğuna bu uyarıyı yapmayı görev bilmiştir.. yani, çok uzun konuşmayın pili biter anlamında bi söz kalıbı geliştirmiştir.. (basit bi tutuşturma mekanizmasını teknolojiye adapte etmiştir)
bu görmüş geçirmiş teyzelerimizin, sabit telefonların pille çalışmadığını bildikleri kesindir.. burada belki de ecza / ezva ses uyumu da geçerlidir, ilacı biter anlamı da olasıdır, o kadarını bilemeyiz..
***
kaynak kişi Orhan Sarımehmetoğlu abime teşekkürler..
doğru yanıt veren Süleyman Çelebioğlu abime tebrikler.. birlikte türk kahvesi içmek üzere ikisini de bekliyorum..
bu arada.. orhan abi zaten şehrin çok çok üzerinde bi beyindir, onu biliyorsunuz.. süleyman abiyse, Atatürk’ün öğretmenlerinin sendikası eğitim-iş’in giresun eski il başkanıdır..
bizim çevremize öyle herkes giremez..
***
son olarak.. giresun gocagarıları, taa 70 yıl önceden işaret etmiştir; günün birinde cep telefonu diye bişey icat olunacağını….. bataryasının bitebileceğini…… çok gonuşmayın yani!!!!
çok konuşanı sevmem,
boş konuşanı sevmem..
yalan konuşanı sevmem,
iftira atanı sevmem..
gürsel ekmekÇi
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...