Giresun Sanat

2024 yılı itibariyle türetilememiştir

2024 yılı itibariyle türetilememiştir
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
13 kez
15 Mayıs 2024 - 1:49
aziz ve muhterem kardeşlerim,
argo gonuşuklara “kanka” diye yerleşen sözcüğün giresun dili ve edebiyatındaki karşılığı “götdaş” kavramıdır..
mizahtır, edebiyattır, tiyatro jargonudur, hatta ingilizcedir, fransızcadır, daha da ileri gideyim hadi, latincedir, grekçedir…… bunların hiçbirinde derdini bu denli net anlatabilen bi kelime, 2024 yılı itibariyle türetilememiştir..
konu hakkında bikaç yazı yazdığımı anımsıyorum, yeşilgiresun gazetemiz arşivlerinde mutlaka mevcuttur, şimdi kendimi tekrar etmiyim, bulup okumanızı dilerim..
***
uzun ve detaylı tetkiklerim sonucu son günlerde kesin olarak tespit etmiş durumdayım ki; giresun’da götdaş sayısını 1 kişiyle sınırlandıranlar, yani bi başka deyişle, uzun yıllardır sadece 2 kişi olarak gezenler hiç yaşlanmamaktayken, kalabalık arkadaş grubuyla dolananlar sapır sapır dökülmekte, erken yaşta vefat etmektedirler..
bu biçimde, en az 30 yıldır üçüncü bi arkadaş edinmeden yaşayan ve her yere beraber giden 10-15 çift tanıyorum.. aralarında tekbi keltoş yok, göz sorunu olan yok, elinde bastonu olanı yok, yüzü kırışmışı yok, içmeyeni yok.. hayret edilesi bi durumdur arkadaş!
yalnız, bu abilerimden bi tanesinin saçlarını boyattığını fark ettim dün, demek ki aralarında bi problem var! götdaş dediğin adam veya götdaşı olan adam, asla ihtiyarlamaz!
bu, giresunluluk genlerine aykırıdır..
(haa, belki de o abimiz öz giresunlu diğildir, bunu da araştırıciim tabi)
***
bi de götdaş kavramı ayrılık kaldırmaz, kardeşlerim.. onu da bilmenizi içtenlikle istirham ederim.. işte, fikretle ben.. bursa’ya taşındı ve öldü kardeşim.. tamam, liseden sonra o angara’da, ben isranbul’da yaşadık uzun süre, ama hep haberdardık birbirimizden.. dilediğimiz an görüşebiliyorduk.. cep telefonu yoktu ama fındıkkale turizm deyu bişey vardı..
evlenip de bursa’ya yerleşmek farklı bişeydir.. götdaşlık müessesesi işte bunu kabul edemez.. normalde benim ölmem lazımdı, çünkü götdaşlık ruhu, kalanı etkiler..
ama fikret öldü maalesef..
***
hepinize sütlü giresun poğolu gadar nezük, gün darısı unu gibi beyaz günler dilerim..
prof dr gürsel ekmekÇi
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...