Bugünkü Samsun mitingindeki coşkuyu görünce, Samsunlu ünlü TSM ses sanatçısı ve bestekar İsmet Nedim’i (Samsun, 1931-Berlin, 19 Mart 2024) anımsadım.
Aynı zamanda aile dostumuz da olan İsmet ağabey TC, Türk Milleti ve Atatürk dendi mi, bir başka havaya bürünür, kabına sığmazdı.
Fotoğrafta gördüğünüz gibi, bayrağını kaptığı gibi soluğu Taksim’de alırdı.
Çünkü O, gerçek bir sanatçıydı.
Birileri gibi kula kulluk etmedi, sultan sofralarında yer almadı.
TRT Agora meyhanesi, Arım balım peteğim, Adını anmayacağım, Oyun bitti, Boş kalan çerçeve, Seven ne yapmaz, Benim de canım var,Kalpsiz, Gelincik çılgın aşkım… başta olmak üzere çok sayıda bestesini yasakladı.
Programlarına kısıtlama getirdi.
Yenilik çalışmalarına engeller çıkardı.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen, kimseye eyvallah etmedi.
“Özgür olmayan bir sanatçı yaratıcı olamaz! Yaratamayan bir sanatçı da sanatçı sayılmaz. Hiç elleri bağlı bir ressam düşünebilir miyiz?” diyerek, çok sevdiği ülkesini terke mecbur bırakılarak Berlin’in Kreuzberg kentine yerleşti.
Dünyada müziğin babası sayılan Almanlar’ın teklifini ve verdikleri Musıc Dozent (Müzik Doçenti) akademik unvanını kabul ederek burada üç konservatuarda 23 yıl süreyle Türk gençlerine müzik eğitimi verdi.
Yazları da çok sevdiği ülkesine gelerek, fotoğraflarda gördüğünüz gibi, bayrağını kaptığı gibi soluğu milli bayramlarımızda aldı.
12 Eylül 1980 darbesinden üç yıl sonra 1983’de yeniden parlamenter sisteme geçiş döneminde kurulan ANAP’ın Genel Başkanı Turgut Özal’ın ricası üzerine “Arım balım peteğim” adlı bestesini bu parti için düzenler.
Bir anda meydanlar “Arım balım peteğim”in nağmeleri ile inleyip, ANAP iktidar, Turgut Özal da Başbakan olur.
Özal, sanatçımızın önüne telif hakkı olarak bir servet ve TRT’de üst düzey makamları serer.
Tüm bu teklifleri kibarca elinin tersiyle iten sanatçımız; “Demokrasiye küçük bir katkım olabildiyse, bunun mutluluğu bana yeter” demekle yetindi.
Hey gidi, büyük sanatçı İsmet Nedim hey!
Ruhun şad, mekanın cennet olsun!




S.ÇİÇEK