Giresun Sanat

NOT DEFTERİ

NOT DEFTERİ
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
43 kez
05 Mayıs 2021 - 9:52
a) ”gencecik çocuklardı / belki siz de gördünüz/ ellerinde pankartlar / yolda gidiyorlardı / özgürlük istiyorlar / özgürlük diyorlardı”.. ruhi su..
b) bebekken beşiğimin, ufaklıkken yatağımın dayandığı duvar, tamamen cüneyt arkın posterleriyle süslüydü.. hep, ezilenden-güçsüzden yana olduğunu bildiğimdendi zaar.. ama, hayattaki ilk büyük hayal kırıklığını da cüneyt arkın’ın sağcı olduğunu öğrenmemle yaşadımdı.. demek, çocuk aklımla, o’nu deniz gezmiş falan gibi bi kahraman yerine goymuştum.. (bunları anlatıyordum geçen bi arkadaş sohbetinde.. biri, yunanistan’ın bugüne değin türkiye’ye saldırmama nedeni olarak cüneyt abimizi gösterdi.. gülündü tabi.. sonra bi diğer dostum, tarihi filmlerde tepeden uçak geçmesi mevzuunu açınca konuyu değiştirdim, napim)
c) konya şehir stadyumu, en az 50 yıldır bi veledrom olduğu halde, konya’dan hiç dünya çapında bi bisikletçi çıkmamasını kime, nasıl açıklarım bilemiyom.. bu yüzden gündüzleyin fazla kalabalığa girmem, yoksa sıkılgan falan diğilim ha.. (bisiklet bi yana, konya’dan mevlana hariç hiç adam da çıkmaması konusu var bi de.. araştıracam bi ara)
d) ”al yemeni / mor yemeni / faydasız güzeli yandım da / neylemeli”.. burdur türküsüdür.. faydasız güzel?? erkek gısmısı olarak şu fani dünyada çektiğimiz çile hiç bu kadar güzel anlatılmadı..(yarın burdur’a yerleşiyom)
e) manş denizini yüzerek geçmek biçimindeki delilik, insanlık tarihindeki en önemli delilik çeşitlerinden biridir.. bu, akıllı bi adamın asla yapacağı bi iş olmamakla beraber, bence asıl başarı giresun aksu deresini yüzerek geçebilmektir.. bazı yerlerde yukarı doğru akar, bazen u şeklinde akar, bazen kaybolur, sonra bi biçimde denize gavuşur aksu deresi.. ehh yani, ”sevenler erer imiş, orada muradına”..
f) yavaş yavaş yaşlanıyodu.. ama herdaim şen şakraktı.. ”gönül gocamuyu oğlum” der idi.. annannem.. sıkı laftı..
g) uyku arasında, sabaha garşı.. nereden aklıma düştü?? kul himmet’e ait ”seyyah oldum şu alemi gezerim” ve muhlis akarsu’ya ait ”ne sevdiğin belli ne sevmediğin” türkülerinin sözlerini karıştırdım.. hangisi, hangisiydi, delirecektim?? bilerek yapmıyom tabi, yarı hayal yarı gerçek, beynim gogıl’ı tuşladı hemen.. güya anında gözümün önüne gelecek dizeler.. olmadı öyle bişi.. (demek ki teknoloji o gadar da gelişmemiş)
h) bi güzel abim, türk musıkisi klasiklerinin çoksesli’lendirilmesi hususunu eleştirirken; ”yahu sen kimsin dede efendi kim?? dede efendi’nin gülnihal’inin altına ne cüretle ikinci ses yazarsın, kimsin sen” dedi.. haklı buldum..
i) belki de hayatta en fazla ”sayın gürsel bey” olduğum dönemdi.. ama, apartman komşum, necdet tokatlıoğlu abimiz, nerden biliyosa, ”apocum” diye hitap ediyodu bana.. ne güzel bişiymiş, daha yeni anladım.. haa, bi de, bigün, ordu gima’da, reyonların arasında dolanırken garşımda mustafa sağyaşar’ı gördümdü.. ellerini öptümdü hemen.. yenge de var idi.. odama davet edip, çay-may söyledimdi.. her büyük sanat adamı gibi pek mütevaziydi mustafa sağyaşar.. çok mutlu olduydu, bi süpermarkette gördüğü bu ilgiden.. (sanat müziğimize ikinci ses yazmaktansa, çay söylemek daha kolaydı)
j) yolda sokakta yürür iken, anasının gucaandaki bebelerin ağzındaki emziği çekip ”bu benim olsun mu” diyen herifleri dövesim geliyo.. güya bebişe şirinlik, anneye askıntılık yapılıyo.. aslolan, anasının memeleri üçün ”bu benim olsun” diyebilmektir.. sıkıysa desene la..
k) komedi filmlerinde, telaşla koşarken merdivene çarpmak.. merdivendeki herifin yere düşmesi.. hep çok komiktir.. goca adamlar olduk, haalen de gülüyoz.. siz de gülün bakim.. tamam.. hah..
l) çok eskiden bu yana, buzdolabında bana ait özel bi şişe bulunur, gider gelir kafama dikleyip içerim suyu.. eskisi cam idi, şimdilerde uludağ limonatasına ait pet şişe kullanırım, ki hijyen sorunu olmasın, gün aşırı değiştiririm zaten, biteni çöpe atıp.. eh haliyle dolapta yan yana durur şişeler.. dün sabah, evdeki kedilere kıyak yapiim dedim, geceden koyduğum kendi tertemiz suyumu su kaplarına dökiim dedim.. içmemişlerdi.. epey sonra anladım, limonata vermişim meğer..
m) ”çavuşlu diye diye / düştüm yollara düştüm / andır galsın sevdalık / bak ne hallara düştüm”.. giresun türküsü..
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...