Giresun Sanat

‘’hüzünlü bakma öyle / benim şarkımı söyle’’.

‘’hüzünlü bakma öyle / benim şarkımı söyle’’.
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
10 kez
26 Temmuz 2023 - 22:49
PAZAR’LIK
not defteri
a) kendimle kaldığımda evde, mutlaka malkoçoğlu filmleri izleyen bi evladıyım bu vatanın.. yok, öyle sanıldığı gibi ‘’absürd’’ olaylara gülmek için falan diğil.. asla diğil.. sözün gelimi, o herkesin gördüğü topkapı surlarının üzerinde 500 sene evvel uçan uçak, yeniçerinin kolundaki saat hiç bana denk gelmedi.. gelse de garipsemezdim, noolmuş?
b) oyuncaklarımla oynamak gibi bi duygudur, malkoçoğlu filmlerini izlemek.. misket, yakantop, komen oynamak neyse, cüneyt arkın’ın bi başına herkesi dövmesi de aynen odur.. geçende büyük kızım çiğse’ye yakalandım; ‘’baba dün de aynı filmi izliyodun, delirdin mi sen’’ dedi gülerek.. yanıt bile vermedim.. ‘’sus gızım, çok heyecanlı.. bu hale soygazi aslında türk, adı angela diğil, melek, birazdan boynundaki kolyeden cüneyt arkın’ı tanıyacak’’.. (evet evet, ilk fırsatta bu filmi tekrar izleyecem tabi, heyecandan uyuyamıyum)
c) daha yeni.. zap’larken can sıkıntısına bigün tv’yi, yabancı bi aksiyon filmine takıldı gözüm.. sürekli çatışma, vurma-kırma, adam kovalamaca.. filmin jönü var, herkesi öldürüyo tabi.. bi de güzelce bi hanım kardeşimiz var.. bunlar nedense karşı cephedeler.. tam kızı da öldürecekti jön, birdenbire, nasıl olduysa bunlar ‘’kardeş’’ olduklarını anladılar.. sarıldılar.. (yanımda kızım ve bi arkadaşı da var idi filmi izleyen, hep beraber duygulandık tabi.. misal ben; ‘’kan çekiyo işte’’ dedim yaşlı gözlerle.. kızımın arkadaşı; ‘’gürsel amcacığım, üveylik olmasın sakın’’ diye uyardı bizi.. hiç düşünmemiştim bu önemli detayı, araştırmaya başladım derhal.. 1984 yapımı bi hollywood filmi imiş bu.. senariste mektup yazacam yarın, soracam, bunlar öz kardeş miydi, bi üveylik durumu varsa bilelim, içimize gurt düştü gardeşim diyecem)
d) bizim nesilden tam emin diğilim, ama rahmetli annannemin yaş grubundaki giresun insanı üçün son derece önemlidir bu sanat dünyasındaki, spor camiasındaki kardeşlikler.. ajda ve semiramis pekkan kardeşler mesela.. rana ve selçuk alagöz’ler mesela.. kardeş olununca ne olunuyo bilemezsin asla, bizimkilerin kafasındaki yeri nedir bu işin?? bu sırrı çözemezsin?? sonsuz bi şefkatle, merhametle sevilirdi bu kardeş milleti..
e) giresunspora iki kardeş topçu geldiydi bi ara.. hatta ikizdi de bunlar.. muratla nejat.. annem çok acırdı, hep ‘’vah yavrum’’ derdi bu heriflere.. hollanda milli takımının efsanevi kadrosundaki willy van der kerkof ve rene van der kerkof kardeşlerin evimizde apayrı bi yeri var idi.. aileden biri gibiydiler adeta.. annannem bunların maçını tespih çekerek, dua ederek izlerdi.. hollanda futbolunun bu denli ileri bi düzeye ulaşmasında çok emeği, duası vardır rahmetli kadının.. (hep aynı ‘’vah yavrum’’ duygusu işte.. niye acıyorsak iki kardeşin aynı işi yapmasına)
f) –‘’hüzünlü bakma öyle / benim şarkımı söyle’’..
g) bazen de evlilikler eskir.. çiftler birbirine alışır.. diyelim 30 yıla ulaşmıştır evlilik.. cinsel iştah da azalmıştır muhtemelen.. durum, giresun dil ve edebiyatında; ‘’biz artık bacı-gardeş olduk’’ diye adlandırılır..
h) harbiden de bu tanımlamaya pekbi uygun çiftler tanıyorum çevremde arkadaşlar.. bakın kimisi var, çok uzun yıllardır evliler, hala kumrular gibiler.. kimileri de var ki, net olarak belli.. bacı-kardeş olmuşlar çoktan.. aslında saygı duymak, bu da bi ‘’aşk mertebesidir besbellim’’ diyip geçmek lazım.. bu çiftler öylesine azaldı ki dünyada, ellerinden öpmek lazım..
i) ama, malkoçoğlu ve angela asla bacı-kardeş olmazlar.. onlar filmin yapısı ve doğa yasaları gereği direkt olarak sevgilidirler.. (öyle olacak tabi oolum)
j) bülent arınç dallaması sayesinde yeniden çok çok sever olduğumuz ‘’vardar ovası’’ türkümüzdeyse bambaşka bi ilişki türünü gözlemlemek mümkündür.. buyrun, bi söyleyelim hepbir; ‘’mayadağ’ın yıldızıyım / ben annemin bir kızıyım / efendimin sağ gözüyüm’’.. en çağdaş, en hızlı feminist olanı bile kadınlarımızın, büyük bi edayla-işveyle söyler efendi’sinin sağ gözü olduğunu.. kanımca, öyle çok da kurcalamaya gerek yoktur.. bu, bambaşka bi duygudur.. van der kerkof kardeşlere tespih çekmeye benzer..
k) üniversitedeki kız arkadaşımı dayımla tanıştırmaya götürdümdü.. kızcaaz, kendini tanıtırken; ‘’bi evin bi kızıyım’’ ifadesini kullandıydı niyeyse.. dayım hep muzip idi ve kaçırmayıp golü, patlattıydı espriyi; ‘’yani sizin apartmanda başka kız yok mu’’!!!! (nurlarda uyusun dayıcığım)
l) şimdi bi an evvel duşumu falan alıp tv başına geçmeliyim.. kızlarım gelmeden malkoçoğlu filmi bulup izlemeliyim.. benim izlemediğim bi gün angela ile kardeş çıkmaları ihtimali endişesi tüm hayatımı olumsuz etkiliyo, napim.. (siz de bigün beni boynumdaki kolyeden tanıyacaksınız, nerede ve nasıl olacağını bilemem, demedi demeyiniz)
m) -‘’gız oyna bacım oyna / dün gece oynamadın / yaşmak düştü başından / düştü de bulamadın’’.. giresun türküsü..
****
kardeşlerim,
hepinize sağlıklı pazarlar dilerim.. önce Allah’a sonra türk hekimlerine emanet olunuz..
dr gürsel ötker
giresun ünv tıp fakültesi bel ve bıkın hastalıkları uzmanı
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...