Giresun Sanat

Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden

Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
12 kez
15 Ekim 2023 - 23:43
PAZAR’LIK
Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil, ne de bir kol.
Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli,
Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer dönmiyecekler.
Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.
****
bekleyin bakalım, bu şiir dursun biraz baş köşede.. ne yazacağımı henüz ben de bilmiyorum.. iyi yazmanın varsa bi sırrı, budur zaten, otururken ne yazacağını bilmeyecen, sözcükler gendi akıp gidecek..
tek bildüüm, accuk daha uyumam gerekiyordu ama yahya kemal beyatlı akla düştü mü, en azından saygı gereği derhal uyanmak gerekir..
****
canlar canı osman tanburacı abimin sporpanel adlı sitesinde 3 yıl kadar Beşiktaş yazarlığı yapmıştım.. tarzım gereği, maçla ilgili en ufak bişey yazmıyo, Beşiktaş’ımızı izlerken kafamda oluşan çağrışımları kaleme alıyordum..
osman abi uyardı bigün.. ula oolum dedi.. yok o öyle demez.. gürselcüüm dedi.. yok öyle de demez.. gürsel dedi, hah.. oolum bari maçın kaç kaç bittiğini yaz.. görüyorum, denk geliyorum, insanlar sabah vapura binip çayını söylüyo ve senin yazını tıklıyo, düşün ki maçı izlememiş herif, skoru senden görecek, ama yok!
bu gonuşuktan sonra, skora da ufacık yer vermeye başlamıştım..
maçın kaç kaç bittiği hiçbi Beşiktaşlının umrunda olmaz ki.. biz bi ayine gider gibi gideriz tribüne, kuşaklar boyu..
****
aynen bu hesap, şimdi şiir okuması yapacam ben size.. daha evvel hiç yapmadım, elbette gürselce bi okuma olacaktır, idare ediniz..
varsayalım mehteran şefiyim..
haydi, has duuuuur, ya Allah!
****
aziz ve muhterem kardeşlerim,
daha evvel de yazdım, yahya kemal meğerse nazım hikmet’in annesi celile hanım’a aşıkmış.. kimbilir ne büyük aşktır lan diyerek övmüştüm bunu.. harbiden sevinmiştim bana nooluyo ise?
tam böyle düşünmüyorum şimdi, tüm aşklar büyüktür..
(eh tabi edebiyatçının aşkı biraz daha değüşük oluyo.. daha katmerli, daha çetrefilli falan.. biliyoz da yazıyoz gardeşim.. gız sana diyum!)
****
yahya kemal’in kendi gök kubbemiz adlı kitabında yer alan bu şiir tek parçadır.. okumanız kolay olsun deyu, bentler halinde aldım sayfamıza..
yıllarca yanlış bilgilendirilip, hatalı hüzünlendiğimiz aşikar.. bu şiir ölümü anlatmıyo.. aşk şiiri aşk! hiç kuşku yok ki celile hanım yahya kemal abimizi deli divane eylemiş..
ne güzel.. (gız sana diyum)
****
sessiz gemi dediği, büyükada’dan sirkeci’ye kalkan istanbul belediyesi şehir hatları vapuru..
yaz bitimi celile hanım ada’dan istanbul’a taşınıyo, yahya kemal rıhtımda nemli gözlerle kala kalıyo, vaziyetimiz sadece budur..
babam olsa, vay inek derdi, durum bu denli insancıl, yani ölüm acısı yok, sessiz gemi tabut diğil, abartmayın..
aksine, bembeyaz bi yolcu vapuru..
(bu arada.. ben de az hınzır diğilmişim haa.. az yukarda yine aynı vapurlardan söz ederek bilmemne-i bişi sanatını şey etmiş oldum, siz de şimdi sakın şey etmeyin, düşümde babamı gördüm, büyük şamata vardı öte tarafta, çok mutluydular, haşim amca, rasin amca, atlasın orhan amca, aamet amca ile)
****
evvet okuma yapuyuz, susun bakim..
şairimiz, üçüncü dizenin sonunda noktalı virgül gullanmış.. neden.. ne kadar gereksiz di mi.. biz anlayamaz mıyız okuyucular, orada bi soluklanmak gerektiğini?
emin diğilim, galiba aruz vezni var şiirde ve gosgoca ozan sık sık ıkınmak zorunda galmış.. serbest vezinle yazsa, bizi nasıl uçururdu Allah bilir?
biz olsak dönmeyecekler yazardık.. oysa üstad, dönmiyecekler yazmış.. Allah Allah? düşüniciim bunu, ondan iyi bilecek halim yok!
şiirde bigaç yerde ünlem var.. olmamalı.. bana bakın la! der gibi hitap olmaz şiirde.. hele ki aşk şiirinde.. hele hele nazım hikmet’in anasına ünlemli aşık olunmamalı.. hadi aşık gavlaki yarine gızar da seni kafirin gızı der, u ayrı bişey.. giresun erkeğinin aşkı da farkludur tabi..
bir çok gidenin her biri? bu ne demek şimdi? olmuş mu ey üstadım? hadi aruz ıkınması diyip bunu da hoş görelim..
****
giresun’da edebiyatçı olmayı; bir çok mu doğrudur, birçok mu düzeyinde algılayanlar var.. dilimiz dünyanın en zenginidir, şair veya yazar nasıl yazmışsa doğrusu odur.. misal ben biçok deyu yazmaktayım, noolmuş?
nice türk varsa oncadır türkçemiz.. fazıl hüsnü dağlarca böyle demiş ulan, o’nun sözünün üstüne söz mü olur?
gız sana diyum, hep sana diyum, herşeyimi sana diyum..
****
cümleten sağlıklı pazarlar dilerim.. önce Allah’a sonra türk hekimlerine emanet olunuz..
dr gürsel ötker
giresun ünv. tıp fakültesi veremle savaş hastanesi ezük hamsiler servisi uzmanı
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...