Giresun Sanat

ÖNSÖZ NİYETİNE / MART 2024 / İZLER…

ÖNSÖZ NİYETİNE / MART 2024 / İZLER…
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
11 kez
29 Şubat 2024 - 4:20
İzler Dergimizin 71 nolu, yeni sayısı matbaadan çıktı. Bilerek, 1 gün daha bekletip, 1 Mart Cuma günü itibariyle; hem dağıtım şirketine hem de Aras Kargo’ya teslim edeceğiz.
Bilgilerinize.
***
Bu; dördüncü Mart’ımız.
İlkinde, Dünya Kadınlar Günü’nü, ikincisinde Aşık Veysel ustamızı… En son ise 6 Şubat tarihli deprem felaketini kapaktan işlemişiz, mahalle yanarken saçımızı taramamışız.
Bu kez Dünya Tiyatro Günü’ne ağırlık verdik.
Kuşkusuz ki… Edebiyat almanağı değiliz. Ortamektep talebesi gibi “önemli günler ve haftaların” takipçisi değiliz. Ölenlerimizin ardından mevlid okuma kurumu hiç değiliz. Yalnızca, Türkiye Cumhuriyeti’nin götürülmek istendiği karanlık yerin karşısında göğsümüzü tunç siperi ettik, sanat ve edebiyatın gücüyle direniyoruz. Bu uğurda “yaşatılması” gereken her değerimizi öne çıkarmaya özen gösteriyoruz.
Kuşkusuz ki… Eli kalem tutan, ama entelektüel düzeyi soru işaretli 15-20 kişinin bir araya gelip, öylesine çıkardığı laf ola torba dola dergisi de değiliz. İzler’in bir rotası, bir programı var, her ay belirlenen birincil ve ikincil konuları var. Bazen üçüncül… Bazen dört…
Dergimizin pdf aboneleri dünden itibaren Mart sayımızı okumaya başladılar. Bu insanların çoğu ilimiz dışında, hatta yurt dışında. Birkaç tanesi Giresunlu bile değil. Gelen her yorum; İzler’imizin bir taşra dergisi düzeyini aştığı yönünde. Mutlu oldum, teşekkür ediyorum.
Ben de zaten en başından bu yana bir Bab-ı Ali Mecmuasını yönettiğim iddiasındayım, ödün verecek değilim bu görüşümden. Kadir kıymet bilenlerimiz sağolsunlar.
Allah nice Martlar nasip etsin Bilgi Yurdu camiamıza.
***
(Bir mola.
Futbolcuların gol sevinci farklı farklı olur. Kimisi misal, eski takımına gol atar ve delikanlılık yapar, sevinmez. Kimisi atar golünü örneğin, kendi taraftarına koşar. Kimisi de gol sonrası doğrudan rakip tribünün önüne gider. Çünkü rakip taraftarlar bu herifle didişir, durur. Golü atanın “çektiği” hareketi haketmişlerdir.
Ben ne yazık ki, son gruba dahil bir golcüyüm. Kimse kusura bakmayacak. Gollerimi atar ve “el hareketimi” çekerim, hak edenlere. Böyle gerektiğini biliniz. Gıyabımda günahımı almayınız.
Bazılarının başına gürsel ekmekçi kadar taş düşsün diyip, şuraya bir (*) işareti bırakarak parantezi kapatayım)
***
Şehrimizin yerel tiyatrolarına yer verdik önce. Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Kayıp Oyuncular, Clown Kardeşler Tiyatrosu, Özgür Aydın Sanat Merkezi sayfalarımıza yazı ve afişleriyle renk kattılar. Sevgili dostlarım Dr. Erdal Yıldırım’a, Ersin Özdemir ‘e, A Kerim Oğurlu ‘ya, Özgür Aydin ‘a ve en güzel ağabeyim “baş hergele” Doğan Turan ‘a şükran ve minnetlerimi sunuyorum.
Yetmedi elbette.
Yasar Akalın Münir Özkul’u yazdı.
Yalcın Baykul Oyun ve Tiyatro Pedagojisini yazdı.
H Gazi Menteşeoğlu Giresun Lisesi’nin 1949 tarihli “Paydos” adlı ilk temsilini yazdı.
Ruşen Topallı Giresun Sahnelerinde İlk Kadınlar konusunu, 1900’lerin başına inerek yazdı.
İsmail Bayram Öztürk Serengil ile muhteşem bir röportajjj yaptı.
Kusuruma bakabilirsiniz, valla hatırım kalır bakmazsanız, gelsinler önümüzde ceketlerini iliklesinler.
Hodri meydan kardeşim!
***
Seyfullah Çiçek hocamızdan, dünyanın en güzel bestelerinden Gülnihal’ın öyküsünü okuyacaksınız. Dede Efendi nur içinde yatsın.
Hilmi Taşkın öğretmenimizden 3 Mart Devrim Yasaları konusunu okuyacaksınız. Şeriat sesleri bir yandan, Topal Osman Ağa üzerinden Cumhuriyeti’mize posta koyan ahlaksızlar öte yandan. İzler, Hilmi Ağabey aracılığıyla gereken yanıtı vermiştir.
Hatice Yilmaz öğretmenimiz Dünya Şiir Günü’nü birbirinden güzel şiir seçkileriyle andı. Okudukça içiniz açılacak. Korkmayın, karanlıklar o kadar kolay değil.
Mevlüt Kaya hocamızdan Telgrafçı Mustafa Efendi’nin vatana hizmetlerini okuyacaksınız.
***
Seher Akar Atatürk’ün kızlarından Sabiha Gökçen’i yazdı.
Fahri Ekmekci Kadınlar’ı yazdı.
8 Mart Kutlu Olsun.
***
Aramıza yeni katılan, gerçek bir filozof var. Ömer Şenel.
Kaşağı’yı inceledi dostumuz, bir şaheser idi yazdığı. Aramıza hoşgelmiş ve lütfen her ay hoş gelmeye devam etsin.
Derginin ağır topları Orhan Sarımehmetoğlu Klasik ve Çağdaş Fizik kıyaslamasını, Serdar Ustaoğlu Seçim ve “Seçim” vurgusunu işlediler. Keyifle okuyacaksınız.
Nihat Öztürk abimiz Şair Âgâhi’yi,
Halil Dudukcu unutulmaz babaannelerimizi,
Görkem Özdemir Kanada dolaylarından bağlamasını yazdı.
Usul Yolcu rumuzlu can dostum, Habil ve Kabil söylencesini büyük bir ustalıkla Giresun plajlarına bağladı, şaşıp kalacaksınız
Sevgili kızımız Gözde Gülsevin Yeşilçam ajanlığının keyfini çıkardı yine, okumanızda yarar var.
***
Enfes kapak ve sayfa düzeni için Gökalp Kabacaoğlu kardeşime, mutfak sayfamız için TC Nermin Ozkaya teyzeciğime, resim çalışması için Ouz Clsk kardeşime…
Düzeltmenliği için Yaşar Çakır üstada…
Yeşilgiresun Gazetemize, Turkuvaz Medya Dağıtım’a, Aras Kargo’ya, arka kapak sponsorumuz Şebnem Pastanesi’ne çok teşekkür ediyorum.
En derinden sevgilerimle.
Gürsel Ekmekçi
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...