Giresun Sanat

civelekler mağazası

civelekler mağazası
Gürsel EKMEKÇİ( gursel@sanatlayasam.net )
16 kez
11 Temmuz 2023 - 21:18
1) çok eskinin giresun’unda civelekler mağazası vardı.. düğme, iğne iplik, kurdela, kolonya, iç çamaşırı falan satan.. annem beni buraya “oolum civeleğe git de şunu al gel” diyip yollardı.. evimize yakındı, normalde bi başıma gidecek yaşta diğildim..
2) bazen bu gönderilişim; “oolum bacılığa git de” diye başlardı.. orası da aynı mağaza idi.. civelekler tabelasında boşuna bacılık ibaresi de arardım..
3) daha şu yaşımda aklıma düştü ki.. o mübarek amcamız her kimse, kadın müşterilere bacılık diye hitap ediyor olmalıydı.. böyle kazanmıştı gönülleri..
4) geçende sorduğum, sadece “yanuyu, gaynar” spotuyla lahmacun satan abimizin izine sizlerin sayesinde ulaştım.. bi telefonluk mesafede artık.. bu kez de soruyorum; bacılık hitabının sahibi amcamız kimdi? inşallah sağdır..
5) türk dil kurumu, vaktiyle hemşire sözcüğü yerine bacı denmesini önerdi.. maalesef tutmadı bu sözcük.. iddia ediyorum ki hemşireye karşılık gelen en duru türkçe sözcük bacılık olsa gerektir..
6) tdk yönetiminde bi giresun eskisi insanın olmaması, dilimizin gelişimine büyük sekte vurmuştur.. bunu bilir bunu söylerim..
rahmetli annannemin sık kullandığı gonuşuk sözcüğünden daha öz daha duru daha arı bi sözcük ne gördüm ne işittim..
(bu arada bilmeyenler öğrensin.. daha’lı cümlede bilerek virgül kullanmadım.. daha zaten virgül görevi görmektedir)
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -
ANKET

Sitem nasıl?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...