FETHİ KARAMAHMUDOĞLU
“Göreleli Müzik Sanatçıları” Kitabımızdan Pasajlar” serisinin üçüncüsünü bugün, “Hiçbir şeyde gözüm yok”, “Ne olur anla beni”, “Adın bahar olsun senin” gibi hit olmuş pek çok besteye imza atmış olan ünlü bestekarlarımızdan Fethi Karamahmudoğlu’na ayırdık.
Buyurun, birlikte okuyalım:
“7 Ekim 1942’de Giresun’un Görele ilçesinde doğdu.
Babası, Ziraat Bankası müdür muavinlerinden Şevket Bey, Trabzon eşrafından Karamahmudzade Abdülkadir Efendi’nin büyük oğludur.
Annesi ise, Giresun 2.Dönem milletvekillerinden Ali Şevket Çolakoğlu’nun kızı Ayşe Nazmiye hanımdır.
Fethi Karamahmudoğlu ilköğrenimini babasının memuriyeti nedeniyle; Görele (Yücel İlkokulu), Gümüşhacıköy, Tirebolu ve Bafra’da, orta öğrenimini ise Görele, Şenkaya, Yalvaç ve Bandırma’da tamamladı.
1968 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nden mezun oldu. YÖK tarafından “Türk Filoloğu” ünvanı da verilen Fethi Karamahmudoğlu; Görele Lisesi, Fatih Ticaret Lisesi, Kadıköy Kız Meslek Lisesi ve Haydarpaşa Yüksek Teknik Okulu’nda yıllarca edebiyat öğretmenliği yaptı.”
***
“Kısa bir süre Haydarpaşa Yüksek Teknik Öğretmen Lisesi’nde de öğretmenlik yaptıktan sonra, 17 yıl önce istifa ettiği TRT İstanbul Radyosu’na bu defa nakil yoluyla yeniden dönüş yaparak TSM Şefi olarak göreve başladı. Daha sonra bu kurumda Müzik Yayınları Müdürlüğü TSM Şubesi’nde Müdür Yardımcılığı görevine terfi etti. 1994’den sonra da Türk Müziği Uzmanı ve Danışmanı olarak vefat ettiği 7 Ekim 1999 tarihine kadar Türk Musıkisi’ne hizmete devam etti.”
***
“Küçük yaşlardan beri meraklı olduğu müzikte büyük aşamalar kaydederek, ülkemizin ünlü bestekarları arasına girdi. Binden fazla eser besteledi. Bunlardan 433 adedi Türk Musıkisi Vakfı’nda kayıtlı olup, 377 adedi TRT Repertuarı’ndadır. Bazı besteleri çok sayıda ödüle layık görülmüş, Zeki Müren başta olmak üzere ünlü sanatçılar tarafından plaklara ve kasetlere okunmuştur. “Hiçbir şeyde gözüm yok” adlı Hicaz bestesi, başta Zeki Müren olmak üzere çok sayıda sanatçı tarafından seslendirilmiş, plak ve kasetlere okunmuş, 1988 yılında Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen yılın en sevilen 10 şarkısı anketinde birinci olmuştur. Ayrıca Milliyet’in Cumhuriyet’in 75.Yılı Anısına düzenlediği son 25 yılın birincileri arasına da girmiştir. Sanatçının çok sayıda da şiiri ve basılı eseri vardır. MESAM (Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği)’nin de kurucuları arasında olup, yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.”
***
Ödülleri, bestelerinin listesi, fotoğrafları ve daha fazlası (11 sayfa) “Göreleli Müzik Sanatçıları” kitabımızda.